mamaplus

Te gândești să ieși cu nou-născutul la plimbare? Ține cont de câteva sfaturi importante!

-
//
03.03.2020

Medicii spun că este important ca nou-născuții să fie scoși la aer, încă din primele zile de viață, dar trebuie să te asiguri că plimbarea îi aduce doar beneficii. Iată ce trebuie să știi, dacă te gândești să ieși cu bebelușul afară!

  • Ține cont de climă, dar și de sfaturile pediatrului pentru ca micuțului tău să îi fie bine. Nou-născutul nu își poate autoregla temperatura corpului la fel ca adultul. De aceea trebuie să îi asiguri o temperatură ambiantă constantă de 20-22 grade C. Aceasta este temperatura la care el se simte confortabil și nu mai este nevoie să îl înfofolești cu multe hăinuțe.
     
  • Plimbările le fac bine bebelușilor întrucât aerul curat le întărește sistemul imunitar. Aerul și lumina solară sunt indispensabile organismului bebelușului. Lumina soarelui în special favorizează sinteza de vitamina D, importantă pentru creșterea și dezvoltarea oaselor. În plus, o plimbare reprezintă pentru cel mic o nouă sursă de stimuli.
     
  • Este de preferat să alegi locuri cu multă verdeață, liniștite, departe de trafic și de zgomote puternice.
     
  • Încă de la prima plimbare îmbracă bebelușul așa cum te îmbraci și tu, adăugând încă un strat subțire de hăinuțe. De exemplu, dacă ție îți e bine, în casă, cu un tricou cu mânecă scurtă, bebelușul se va simți confortabil cu un tricou similar, plus, eventual, un body fără mânecă. Aceleași reguli trebuie să le respecți și atunci când ieșiți afară la plimbare.
     
  • Capul bebelușului nu trebuie acoperit, când este în casă, doar dacă este umezeală și afară și este o temperatură scăzută. Atât în casă, cât și când ieșiți la plimbare, trebuie să eviți să îl îmbraci prea gros deoarece există riscul supraîncălzirii.
     
  • După prima săptămână de viață, plimbările în aer liber au efect benefic asupra dezvoltării bebelușului. Nu expune nou-născutul la temperaturi foarte scăzute mult timp și nici nu îl lăsa să doarmă în soare pentru că radiațiile ultraviolete pot fi periculoase pentru pielea lui, chiar dacă ție temperatura nu ți se pare ridicată.

Alte sfaturi: 

  • Trebuie evitate plimbările în caz de vânt, ceață sau ploaie deoarece curentul și umezeala pot dăuna sănătății copilului.
     
  • De asemenea, evită contactul copilului cu persoane care suferă de gripă sau răceală. Anunță medicul pediatru imediat ce observi semnele unei eventuale afecțiuni.
     
  • Atunci când ieși cu bebelușul la plimbare ești tentată să iei cu tine un întreg arsenal de obiecte de care crezi că vei avea nevoie. Pentru a evita să iei lucruri inutile fă la început o listă de obiecte strict necesare pe care să o ții la îndemână. la cu tine unul sau două scutece de unică folosință, câteva șervețele umede, utile în orice situație, o căciuliță și o păturică ușoară pentru cazul în care condițiile meteo se schimbă brusc și eventual biberonul.