Multe mămici se întreabă de ce bebelușul are scaunul verde și dacă au motive de îngrijorare. În mod normal, culoarea scaunului unui bebeluș este galben muștar. Până la 6 luni, vârsta ideală pentru începerea diversificării, scaunul bebelușului ar trebui să fie un amestec de lichid cu bobițe mai consistente. Un scaun verde, ocazional, nu este un motiv de panică, însă dacă bebelușul are mai multe scaune de această culoare zile la rând, ar trebui cerut sfatul medicului.

Bebelușul are scaune de culoare verde în mod frecvent și dă semne că ar fi și cam agitat. Câteodată, gazele la stomac îi dau și ele bătăi de cap. Acestea sunt semne că bebelușul ar putea primi prea multă lactoză. Lactoza, într-un procent semnificativ, și laptele sărac în grăsimi, mai greu de digerat, pot cauza balonare și scaune verzi, apoase.

Atunci când copilul are scaunul parțial verde înseamnă că nu primește suficient lapte. Această deprivare de lapte duce la stări de agitație, somnolență și copilul nu ia în greutate. Cel mai bine ar fi să vorbești cu un specialist care să te învețe cum să crești cantitatea de lapte la sân, astfel încât mesele să fie sațioase pentru bebeluș.

Un scaun verde însoțit și de alte simptome precum nas înfundat sau alte eczeme poate indica o posibilă alergie. Acest lucru înseamnă că bebelușul ar putea fi alergic la un aliment pe care mama îl consumă și pe care copilul l-a asimilat din laptele matern. În unele cazuri, atunci când mama consumă alimente verzi, există posibilitatea să fie afectat și scaunul copilului, fără a fi vorba de ceva grav.

De asemenea, unele antibiotice sau medicamente pot afecta tranzitul intestinal, iar acest lucru poate determina o culoare diferită a scaunului. Multe mămici au mai sesizat că bebelușii au scaun verde imediat după vaccinare.


Dacă remarcați o schimbare a scaunului în perioada în care încep să apară primii dințișori, nu vă îngrijorați. Apariția dinților poate produce schimbări și la nivel de tranzit intestinal. În această etapă, bebelușul înghite mai multă salivă, iar acest lucru poate cauza apariția unor scaune mai moi și de culoare verzuie.