Atunci când călătorești cu bebelușul, cu mașina, este foarte important ca el să stea într-un scaun adecvat înălțimii și greutății sale. Este de reținut că aceste dispozitive sunt foarte bune, dar nu ar trebui să doarmă prea mult în ele. Academia Americană de Pediatrie (AAP) avertizează cu privire la riscul de a lăsa bebelușii să doarmă în scaunul auto și în casă.

mamaplus

Riscul de asfixie:
Scaunele auto au fost concepute pentru a proteja bebelușii numai în timpul transportului, dar mulți părinți le folosesc în mod greșit, ca o alternativă pentru pat. Specialiștii recomandă însă ca cei mici să doarmă mereu pe spate și pe o suprafață mai tare, fără nimic în jurul lor.

Forma scaunelor determină flexarea corpului în forma literei „C”, fiind dificil să-și extindă toracele și abdomenul pentru a respira în mod corespunzător. Dacă rămâne pentru o lungă perioadă de timp în această poziție, riscul de sufocare este foarte mare și poate duce la moartea bebelușului.

Potrivit unui nou studiu, au fost destul de multe cazuri de copii care au murit pentru că au fost lăsați în scaunul de mașină în casă sau în alte locuri.

Ce demonstrează studiul:
Noua cercetare, publicată în revista Pediatrics și care a durat 10 ani, a analizat cazul a 11779 de copii care au murit în somn, constatând că 348 dintre ei au decedat în scaune de mașină folosite în afara autoturismului.

Potrivit cercetărilor, mai mult de 90% din timp, aceste dispozitive nu au fost utilizate așa cum se recomandă, iar media micuților care au murit a fost de două luni. Toate aceste decese au survenit atunci când bebelușii erau lăsați în grija unei bone, la creșă sau la grădiniță.

„Părinții nu trebuie să confunde lucrurile. Chiar dacă scaunele auto sunt cele mai bune pentru bebeluși în timpul unei călătorii cu mașina, asta nu înseamnă că sunt la fel de sigure când sunt folosite și în afara autoturismului, pe post de pătuț”, spune Dr. Jeffrey D. Colvin, co-autor al studiului.

Recomandări pentru un somn sigur:
– Bebelușii nu trebuie să doarmă sau să fie așezați să doarmă într-o poziție înclinată. Prin ridicarea capului, copilul este într-o poziție care îl poate sufoca.

– Nu se folosește niciun dispozitiv de dormit care să necesite legarea bebelușului, mai ales dacă acesta se balansează, deoarece curelele ar putea să-l stranguleze.

Este extrem de important ca toți cei care au grijă de bebeluș să fie conștienți că locul de somn trebuie să fie unul sigur.

Atunci când călătorești cu copilul nu trebuie să stea permanent în scaun, mai precis în timpul deplasărilor lungi. Timpul recomandat pentru a sta în ele este de 30 de minute la o oră și jumătate.

Dacă aceste scaune sunt utilizate așa cum este indicat de către producători în ghidul de folosire, riscul de asfixiere sau de sufocare este extrem de mic, după cum se precizează în studiu.

Scaunul îi salvează viața bebelușului când este folosit în mașină. Altfel, poate pune viața copilului în pericol.

Sursa