Prin ce se deosebesc copiii născuţi prin cezariană? 3 mituri şi 2 adevăruri

Prin ce se deosebesc copiii născuţi prin cezariană? 3 mituri şi 2 adevăruri

-
//
13.07.2017

Cezariana este operaţia în urma căreia copilul este scos din burta mamei prin incizia chirurgicală a uterului. Naşterea artificială este a doua denumire a operaţiei prin cezariană. Acest tip de naştere poate fi planificată, dar şi de urgenţă. De cele mai multe ori, naşterea prin cezariană este recomandată în circumstanțe speciale, care pot prezenta pericol atât pentru viaţa mamei, cât şi pentru cea a nou-născutului.

Prin ce se deosebesc copiii născuţi prin cezariană? 3 mituri şi 2 adevăruri

În jurul nașterii prin cezariană, din cauza specificității sale, circulă un şir de mituri şi superstiţii. Vi le prezentăm pe 5 cele mai comune!

Hiperactivitatea

Se crede că nașterea prin cezariană poate deveni cauza unui comportament neliniştit al copilului aflat în creştere. Hiperactivitatea este flagelul epocii noastre. Cu toate acestea, cauza unui astfel de comportament al fătului nu se datorează doar inciziei cezariene, iar printr-o abordare înţeleaptă şi tacticoasă problemele respective pot fi evitate.

Probleme în dezvoltarea mentală

Copiii născuţi prin cezariană, imediat după naștere, sunt luaţi la evidenţa medicului pediatru şi neurologului. Această acţiune nu trebuie să vă pună în gardă, deoarece este o procedură standard ca măsură de precauţie. Însă, dacă micuțul se confruntă cu anumite reţineri în dezvoltare, la baza acestei probleme sunt mai mulți factori, nu doar nașterea prin cezariană.

Tulburări de creștere

Nașterea prin cezariană nu vă impune să căutați programe de dezvoltare specifice.

Cauzele anumitor probleme pot fi introducerea involuntară a lichidului amniotic în sistemul respirator al bebeluşului, întârzierea primei respiraţii, complicaţiile la anestezie. Riscul apariţiei complicaţiilor creşte la nașterea prin cezariană în condiţii de urgenţă, atunci când organismul mamei nu reuşeşte să se auto-pregătească pentru procedura naşterii. Chiar și în aceste situații riscul doar crește, dar nu este 100%!

Plânsul frecvent

Stresul enorm, declanşat de naştere, activează o multitudine de hormoni şi întăreşte sistemul nervos al copilaşului. Bebeluşii care nu au trecut prin acest proces vital indispensabil, se confruntă cu o presiune considerabilă la nivelul funcţiilor neuro-fiziologice. Diferitele probleme ale sistemului nervos pot fi un potenţial factor de risc.

Prin ce se deosebesc copiii născuţi prin cezariană? 3 mituri şi 2 adevăruri

Lipsa laptelui

Starea creierului la copiii născuţi prin cezaariană se normalizează la nouă zile după naştere. Copilaşii veniţi pe lume pe cale naturală revin la modul de lucru normal al creierului din prima zi de viaţă. Anume laptele matern garantează dezvoltarea corectă şi armonioasă a copilului. Pentru a preveni problemele legate de lactaţie, trebuie să apelați la un medic calificat și să nu vă faceți griji în zadar. De cele mai multe ori, laptele întârzie să apară exact din cauza stresului mamei!

Este necesar să menționăm că riscurile sunt posibile în urma oricărei intervenţii chirurgicale. Mereu trebuie să analizați și să vă pregătiți din timp, dar mai bine ar fi să găsiți soluţia care va garanta un rezultat bun: îngrijirea corespunzătoare a micuțului şi ajutorul unui medic calificat.

Să aveți copii sănătoși!

Prin ce se deosebesc copiii născuţi prin cezariană? 3 mituri şi 2 adevăruri

Sursa