Primele zile de viață ale bebelușului vor însemna o serie de schimbări pentru fiecare dintre voi. Tu vei începe să te obișnuiești cu statutul de mamă, iar bebelușul tău va trebui să se adapteze vieții în afara uterului. E un moment de mare bucurie și, probabil, a unei imense frici! 

Deși te-ai pregătit luni întregi pentru nașterea copilului, acum el este aici și depinde totalmente de tine, ceea ce ți se poate părea destul de copleșitor. Nu te aștepta la prea multe de la tine în aceste prime zile! Dacă cineva îți oferă ajutorul, nu mai sta pe gânduri – acceptă-l!

În primele săptămâni după naștere, e posibil ca trupul tău să arate și să se simtă ca și cum nu ți-ar aparține. Lohiile (scurgere vaginală sângeroasă normală după naștere) pot fi abundente în primele 24-48h, diminuându-se pe parcursul următoarelor săptămâni, schimbându-și culoarea în roz și apoi alb. Este recomandat ca proaspetele mămici să nu ridice nimic mai greu decât bebelușul în primele 6 luni după naștere, pentru a evita complicațiile.

La 3-5 zile după naștere, sânii mamelor se vor umfla. Această inflamare se numește angorjarea sânilor. Aceasta semnalizează creșterea volumului de lapte și schimbarea compoziției colostrului (primul lapte). O mamă care alăptează poate reduce acest disconfort prin hrănirea frecventă a bebelușului, evitând suplimentele și mameloanele artificiale, și purtând un sutien potrivit și confortabil, de susținere. O mamă care nu alăptează trebuie să poarte un sutien normal, curat, să aplice comprese reci și să evite stimularea sânilor. Angorjarea este temporară și durează 36-48h.

Beneficiile alăptării nu trebuie puse la îndoială. Este calea optimă de a-ți hrăni copilașul și are numeroase efecte benefice pe termen lung pentru întreaga familie. Totuși, alăptarea în primele zile este, de cele mai multe ori, dificilă și provocatoare, în același timp. Alăptarea este ceva natural, dar asta nu înseamnă că este ceva automatic. O să-ți dai seama că îți ia în jur de 3-4 săptămâni până să devii mai încrezătoare și mai confortabilă în hrănirea copilului.

Chiar dacă alăptezi sau îți hrănești copilul cu lapte praf, este important ca bebelușul să fie hrănit la cerere. Câteva semne evidente de foame includ sugerea degetelului sau a pumnilor, rotirea frecventă a capului sau deschiderea deasă a guriței, neastâmpărul, neliniștea și agitarea continuă. Bebelușii alăptați cer, de obicei, să fie hrăniți de 8-12 ori în 24h, însă pot exista și variații. Așteaptă-te să schimbi scutece la fel de frecvent. Până la cea de-a 5-a zi de viață a copilașului tău, el/ea ar trebui să ude zilnic în jur de 6-10 scutece și să murdărească de scaun alte 3-4. Deoarece laptele matern are compoziția perfect potrivită pentru bebelușul tău și este atât de ușor de digerat, scaunele vor fi moi iar mirosul nu va fi neîndurător. Cantitatea de scutece murdare îți va indica cât de bine hrănit este copilul tău.

Deoarece nou-născuții sunt hrăniți frecvent, somnul părinților este adesea întrerupt și devine un deziderat prețios. Rar se întâmplă ca un nou-născut să doarmă peste noapte. Acest lucru este valabil pentru ambele moduri de hrănire a copilului, alăptare sau alimentație artificială. De aceea odihna și puii de somn de-a lungul unei zile sunt cruciali pentru proaspetele mămici în primele săptămâni de după naștere.

Părinții întreabă cât de des trebuie să-și îmbăieze copilul. Bebelușul poate fi îmbăiat în fiecare zi după ieșirea din spital, chiar dacă deocamdată nu s-a uscat cordonul ombilical, însă procedura trebuie efectuată cu multă atenție, astfel încât cordonul ombilical să fie menținut cât se poate de uscat. Curăță buricul (folosind soluția indicată de medic) la fiecare schimbare de scutec până când acesta va cădea (de obicei la 10-14 zile de la naștere).

Odată cu toată agitația adusă de noul membru al familiei, femeile se vor simți copleșite de emoție, au loc schimbări ale nivelurilor de estrogen și progesteron, trebuie să facă față disconfortului fizic indus de sarcină, de sânii care capătă un nou rol, oboselii, vor trebui să țină piept tuturor celor descrise mai sus în timp ce telefonul și soneria vor suna neîncetat pentru a felicita/vedea noul bebeluș. Din fericire, această stare nu va dura la nesfârșit, însă se poate instala „tristețea de după naștere”. Vorbitul cu cineva în care ai încredere te poate ajuta. Eliberarea sentimentelor acumulate și o porție bună de plâns îți poate fi de folos în alungarea tristeții instalate după naștere. Este important să îți amintești că această așa-zisă „tristețe” este o stare temporară și, până în cea de-a doua săptămână de la naștere, aveți toate șansele ca ea să nu te mai bântuie. Dacă observi că te simți deprimată, ai gânduri negre și îți este aproape imposibil să-ți regăsești echilibrul emoțional, mergi la doctor și discută despre aceste schimbări în starea ta.

Deși aceste sentimente pot fi înspăimântătoare, ignorarea sau negarea lor pot duce chiar la înrăutățirea situației și la o depresie în toată regula. Există tot felul de modalități diferite de tratament care pot include consiliere individuală, terapie de grup și medicație. Depresia postpartum este un lucru real pentru care există ajutor. Cere-l!

Primele două săptămâni sunt provocatoare atât fizic, cât și emoțional, și vei dori să te înconjori de oamenii pe care îi dorești să îți fie alături și care să îți asigure protecție și intimitate. Vei avea nevoie de ajutor pentru curățenie, gătit, spălat rufe, primirea musafirilor, așa încât să rămână timp și pentru tine, energie pe care să o folosești în îngrijirea ta și a copilului.

Deși poate suna tentant să fii o „super mămică”, nu este timpul de așa ceva în această perioadă. Nu uita: cel mai bun sfat pe care îl poți primi este să accepți ajutorul celor din jur, să iei mese regulate și să dormi atunci când bebelușul doarme.