Cu siguranță, nu există ceva mai chinuitor pentru un părinte decât să-și audă micuțul plângând, iar cât acesta este nou-născut… îl va auzi destul de mult! De aceea este bine să știi cum vei gestiona această situație fără să-ți pierzi mințile.

Ce faci greșit - îl iei în brațe de fiecare dată când plânge 

Bineînțeles că va veni natural cumva să încerci să îl liniștești pe cel mic de fiecare dată când va plânge, astfel încât să știe că îi ești aproape. În mod ideal trebuie să-i acorzi un răgaz de câteva minute pentru a vedea dacă se liniștește. În orice caz, pe măsură ce cresc, bebelușii vor observa că pot folosi arma plânsului în avantajul lor. Un bebeluș cu vârsta de nouă luni își va aminti că s-a liniștit într-o noapte, când mama l-a lăsat să se joace până când a adormit.

Ce poți face?

Înainte de toate, scoate din calcul cele mai frecvente motive ale plânsului la cei mici: îi este foame, sete, are nevoie să-i schimbi scutecul, este bolnăvior... Dacă plânge doar pentru că nu ai stat lângă el, încearcă următoarele strategii. Atunci când părăsești camera, așteaptă cel puțin cinci minute. Dacă încă mai plânge, întoarce-te și asigură-l că este totul în ordine, apoi pleacă din nou. Verifică-l la fiecare cinci minute, până când adoarme. În seara următoare mărește intervalul și tot așa. După trei nopți, bebelușul ar trebui să aibă capacitatea de a adormi singur. Plânsul face parte din strategia de auto-liniștire a fiecărui bebeluș și nu înseamnă că îl neglijezi, după cum susțin specialiștii.

Alimentația bebelușului în timpul nopții

Bebelușul se poate obișnui cu servirea mesei la miez de noapte, chiar dacă nu mai are nevoie de aportul respectiv de vitamine și nutrienți. Se obișnuiește și cu trezirea și cu nevoia de a fi alăptat pentru a putea adormi la loc. Probabil că ai observat deja că este imposibil să părăsești patul, dar odată ce împlinește vârsta de șase luni și dezvoltarea sa este armonioasă, el nu va mai avea nevoie de mesele din timpul nopții, deși le va dori în continuare și probabil va insista în mod gălăgios.

Nu numai că gustările nocturne îi întrerup celui mic somnul, dar îi pot afecta și mesele de peste zi. Devine un cerc vicios în care bebelușul acumulează prea multe calorii în timpul nopții încât nu va mai manca în timpul zilei, iar apoi, noaptea următoare îi va fi din nou foame și tot așa.

Ce poți face?

Dacă îl alăptezi, roagă-l pe tati să îl culce pe cel mic seara, iar dacă cel mic are cel puțin doi ani și deja mănâncă alimente solide și înțelege ce-i spui, propune-i să mănânce seara mai mult, astfel încât să nu se mai trezească în timpul nopții și să ceară de mâncare.