mamaplus

Pediatrul Dorina Agachi, despre hemangiomul infantil: ”Nu recomand deloc tratamentul cu laser”

-
//
23.01.2020

Deși nu se cunosc deocamdată cauzele exacte ale apariției hemangiomului la bebeluși, petele roșii specifice pot dispărea complet până la vârsta de 9 luni sau chiar 10 ani, în funcție de caz. În primii ani de viață a copilului, aceste pete roșii se măresc rapid, devenind mase poroase care ies prin piele. Localizarea hemangiomului necesită consultația medicului pediatru și multă răbdare. Pediatrul Dorina Agachi ne spune care sunt metodele de tratament și alte detalii importante pentru părinți.

Este indicat tratamentul cu laser a hemangioamelor?

Nu sunt de acord cu laserul și nici știința nu susține intervenția cu laserul, pentru că se resorb cu vârsta și este doar un stres suplimentar copilului. Avem doar câteva indicații pentru a interveni asupra hemangioamelor – fie cu terapia de laser sau propranolol (medicamente de resorbție) doar în cazul în care acest hemangiom a fost localizat sau se află într-o zonă ușor traumabilă (buză, limbă sau cavitatea bucală, zona organelor genitale).

mamaplus

Hemangiomul și vaccinurile – compatibile sau nu?

Există studii clare care confirmă faptul că între hemangiom și vaccin nu există nicio legătură și niciodată vaccinul nu a fost un stimulator al creșterii hemangiomului. Știm exact că aceste erupții au tendința de a crește în volum în primele 6-9 luni de viață a copilului. Se poate întâmpla ca în primele zile după naștere părinții să nu observe asta și abia peste câteva săptămâni să localizeze hemangioamele. Obligatoriu, la toți copiii ele cresc. După vârsta de 9 luni această creștere se stopează (mai sunt și situații rare, când termenul se extinde mai mult) și se resoarbe. Dacă e diagnosticat că e hemangiom, nu are nicio contraindicație pentru vaccin. Copilul cu hemangioame trebuie să aibă părinți răbdători, pentru că în jurul vârstei de 3-6 ani acele pete roșii specifice se resorb 100%.