mamaplus

Neonatalogul Eugenia Mocrii despre tăierea cordonului ombilical și regulile de igienă

-
//
24.10.2019

Indiferent de modul în care se naște bebelușul, cordonul ombilical care este punctul de legătură dintre mamă și bebeluș, iar acesta urmează a fi clemat și separat chiar în primele momente de viață ale micuțului. Această etapă merită toate atenția și eforturile pentru a fi executată corect, conform unor reguli stricte respectate de moașă sau medicul care asistă nașterea.

În primul rând, trebuie subliniat faptul că Organizația Mondială a Sănătății recomandă clamparea întârziată a cordonului ombilical între 1-3 minute, în scopul prevenirii deficientei de fier. Când un copil se naște, aproximativ o treime din sângele său se află încă în cordonul ombilical și în placentă, iar clamparea timpurie reduce cantitatea de fier disponibilă bebelușului; conform specialiștilor, se privează copiii de 30-40% din procentul de sânge de la naștere.

”După ce copilașul nou-născut a produs primul țipăt de sine stătător, respiră singur și face schimbul de gaze, deja e timpul să separăm ombilicul. Conform prevederilor Organizației Mondiale a Sănătății, asta se face în primele 2-3 minute sau atunci când încetează pulsația cordonului. La naștere, moașa separă ombilicul, iar după asta rămâne doar un bont ombilical de 2,5 - 3 cm și o clamă. În câteva zile, bontul ombilical rămas se usucă, se mumifică și cade”, a declarat neonatologul Eugenia Mocrii în cadrul unei emisiuni TV.

Ciotul care rămâne în urma tăierii cordonului ombilical își va schimba treptat culoarea, de la alb gălbui la negru, precum și consistența, devenind din ce în ce mai uscat pentru ca în cele din urmă, după maxim trei săptămâni (perioada variază între 7 și 21 de zile), să cadă.

În toată această perioadă, buricul copilașului nu se prelucrează cu nimic. El trebuie păstrat curat, uscat și nu trebuie acoperit cu scutecul. Dacă înainte bontul ombilical se prelucra cu antiseptic, verde de briliant sau cu permanganat de potasiu, acum medicii recomandă păstrarea lui în stare intactă și uscată. Bontul ombilical este permanent umed, are un miros neplăcut, iar pielea în jurul lui este edemată.

Este bine de știut că pe parcursul întregului procesul de vindecare este normal ca din când în când să apară mici sângerări. Nu tebuie să te îngrijorezi, însă dacă zona din jur devine iritată și se umezește frecvent este bine să te adresezi medicului. Dacă apare o infecție în zonă, însoțită de febră, ea trebuie imediat tratată, deoarece se poate răspândi foarte ușor în organism.