Nașterea înainte de termen poate avea urmări grave pentru sănătatea bebelușului, iar la nivel global, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur. Dintre aceștia, o mică parte se nasc cu mult înainte de cele 37 de săptămâni. O naștere este considerată prematură dacă un copil apare pe lume între săptămânile 24 și 32 de sarcină. 

Astfel de situații prezintă mari riscuri pentru sănătatea bebelușilor, unii dintre ei născându-se chiar cu patru luni înainte de termen. Chiar dacă șansele lor de supraviețuire sunt destul de mari datorită noilor descoperiri din medicina neonatală, probabilitatea ca ei să dezvolte mai târziu afecțiuni neuropsihologice este considerabilă, din cauza dezvoltării incomplete a creierului și a imaturității acestuia.

Copiii născuți înainte de săptămâna 32 de sarcină sunt predispuși la dezvoltarea anumitor afecțiuni neuropsihologice precum dificultăți de învățare sau tulburări emoționale și de atenție. Din cauza faptului că mediul dintr-o unitate de terapie intensivă este mult diferită de pântecele mamei, creierul bebelușului născut foarte prematur nu își poate continua dezvoltarea în ritmul normal.

De aceea, cercetătorii din domeniul medical au desfășurat un studiu pentru a analiza dacă muzica special concepută pentru momentele esențiale ale zilei, precum cele când se trezesc sau adorm, poate influența modul în care creierul își formează rețeaua neuronală, esențială în funcționarea normală a acestuia. 

Cu ajutorul muzicii este redus nivelul de stres pe care bebelușii îl resimt în mediul din spital, la care nu se pot adapta. Muzica ameliorează efectele negative din mediul înconjurător  și favorizează dezvoltarea funcțiilor cognitive și senzoriale într-un grad mult mai mare decât la copiii care nu au urmat acest tip de terapie. 

Una dintre cele mai afectate zone ale creierului din cauza nașterii cu mult înainte de termen este rețeaua neuronală, care are rolul de a filtra informațiile și de a stabili importanța lor în acțiunile unei persoane. Această rețea este esențială, determinând capacitatea de a învăța și de a efectua procesele cognitive, dar și de a gestiona emoțiile sau relațiile sociale. Creierul bebelușilor prematuri nu are, pe cont propriu, posibilitatea de a-și dezvolta această rețea din cauza stimulilor negativi exteriori.

Astfel, muzica are rolul de a crea un mediu liniștit pentru creier, rezultatele studiului arătând faptul că bebelușii care au ascultat muzica, au înregistrat o mai bună comunicare între această rețea neuronală și altele zone ale creierului.