Cu siguranță știi că moștenești culoarea ochilor de la părinți și că te-ai născut cu ochi albaștri. Dar te-ai întrebat vreodată care este motivul? Deși subiectul este vast, am găsit răspunsul la această întrebare și îl elucidăm în aceste câteva rânduri.

Prin organele de simt, bebelușul recepționează imaginea lumii înconjurătoare în permanentă schimbare. Văzul este considerat cel mai important dintre simțuri, deoarece pe această cale se recepționează aproximativ două treimi din informațiile mediului extern.

La naștere, văzul este prezent, dar simțul formelor și al culorilor se dezvoltă în primele luni. De asemenea, reflexul de clipire este prezent la naștere, iar secreția lacrimală atinge parametrii normali la trei săptămâni.

Indiferent de culoarea ochilor de mai târziu, toți copiii se nasc cu ochi albaștri.

Responsabilă de acest lucru este melanina, moleculele care dau culoare pielii, părului și irisului. La naștere, acest pigment nu s-a stocat suficient în iris sau nu a fost “înnegrit” de expunerea la ultraviolete.

Melanina este o proteină. Ca la toate proteinele, cantitatea și tipul ei sunt date de codul genetic. Dacă irisul conține o cantitate mare de melanină, ochii pot deveni negri sau căprui. Dacă are puțină melanină, atunci rezultă ochi verzi, cenușii sau căprui-deschis. Atunci când în iris este o cantitate foarte mică de melanină, ochii vor avea culoarea albastră sau gri deschis.

Persoanele care suferă de albinism nu au deloc melanină în iris, iar ochii lor pot părea roz din cauza faptului că vasele de sânge din spatele ochilor reflectă albumina-proteică.

Producția de melanină sporește în primii ani de viață ai bebelușului, iar culoarea irisului se stabilizează, de obicei, după primele șase luni de viață. Cu toate acestea, mai mulți factori (de mediu sau medicamente) pot influența schimbarea culorii irisului.

Chiar dacă ochii se moștenesc genetic, există și cazuri în care părinți cu ochi albaștri au născut copii cu ochi căprui.

Există și oameni cu ochi de două culori. Cu toate că rar, dar totodată posibil, o persoană poate avea nivele diferite de melanină în fiecare ochi, o condiție numită heterochromia iridium ce va face ca ochii unei persoane să fie de culori diferite. Această condiție poate fi moștenită sau poate fi rezultatul unei alterații produse la una dintre genele relevante. O condiție similară, heterochromia iridis, se manifestă printr-o varietate de culori din ochii unei persoane.