Legănatul bebelușului nu este o practică nouă – pe vremuri, copiii erau legănați cam toată ziua, de vreme ce mamele sau bonele îi țineau pe sold în timp ce făceau treburile casnice. Destul de controversată, practica are multe beneficii, spun specialiștii.

Legănatul bebelușului – de ce e bun

Legănatul bebelușului a fost recomandat încă din cele mai vechi timpuri – într-unul dintre cele mai vechi tratate de medicină, scris de Soranus în jurul anului 200 (D.C), femeile erau sfătuite să balanseze pătuțul copilului deasupra a două pietre așezate în diagonală.

Legănatul bebelușului este o practică întâlnită în toate colțurile lumii – în Asia, în zonele rurale, cei mici sunt purtați toată ziua într-un sling, iar noaptea sunt puși în coșulețe atârnând de tavan, asemănătoare unui hamac. În anii 70, când portbebe-ul a apărut și în Statele Unite, mămicile care își purtau astfel bebelușii erau privite reprobator, în timp ce astăzi, peste tot în lume se consideră că aceasta este o practică foarte bună pentru dezvoltarea bebelușului și întărirea legăturii cu mama.

Legănatul este un puternic instrument de liniștire a unui bebeluș agitat și funcționează chiar și pentru noi, adulții – de câte ori trecem pe lângă un parc, cu greu rezistăm tentației de a ne da în leagăn și cu toții suntem fascinați de balansoare.

De ce îl relaxează pe bebe legănatul? Mișcările de legănare ce imită ”zgâlțâielile” pe care le-a simțit în viața intrauterină declanșează senzorii de mișcare de la nivelul urechii și induc automat reflexul de liniștire.

3 reguli pentru legănatul bebelușului

Pentru ca legănatul să fie eficient trebuie să respecți câteva reguli, spun specialiștii în creșterea copilului:

1. Mișcări scurte și rapide (la început)

Cu cât bebelușul este mai agitat, cu atât mișcările trebuie să fie mai viguroase – în cazul bebelușilor furioși, mișcarea trebuie să fie rapidă și scurtă la început și apoi să devină mai largă, pe măsură ce plânsul se domolește.

2. Fără presiune

Reflexul de liniștire este declanșat de mișcarea capului în timpul legănatului, așa că, în timp ce capul trebuie susținut, el nu trebuie ținut prea ferm.

3. Urmărește copilul

Intensitatea mișcărilor în timpul legănatului trebuie să fie dictată de reacția copilului – bebelușii agitați de obicei răspund la mișcări viguroase în timp ce sugarii mai introvertiți apreciază mișcările mai leneșe și mai ample și sunt deranjați de legănatul prea puternic.

Legănatul bebelușului – de ce e bun

Sursa: baby.unica.ro