Laptele matern – este un produs unic al, creat de natură. El poate asigura viața și sănătatea bebelușului, să-i protejeze organismul de alergii, disbacterioză și infecții, să prevină apariția diverselor boli sau afecțiuni ale metabolismului.

Laptele matern. De ce este atât de valoros?

Valoarea exclusivă a laptelui matern în primul rând este determinată de componența lui, care are legătură cu compoziția celulelor și a țesuturilor organismului copilului.

Alăptarea la sân este cea mai importantă în ”cordonul ombilical biologic”, care asigură contactul dintre nou-născut și mamă. În perioada de dezvoltare intrauterină toate substanțele nutritive ajungeau la făt cu sângele mamei.

După naștere se schimbă modalitatea de alimentare: copilul începe să primească hrană din exterior. Organele digestive ale bebelușilor însă nu sunt suficient de dezvoltate, respectiv, cu cât compoziția hrănii este aproape de cea a țesuturilor copilului, cu atât mai ușor decurg procesele digestive și de asimilare, dar și metabolismul.

Vitaminele prezente în laptele matern asigură necesitățile bebelușului, însă în mare măsură acest lucru depinde de calitatea alimentației mamei. Spre deosebire de laptele de vacă, laptele matern este mai bogat în vitaminele A, E și D. Vitaminele se află în compuși ușor asimilați de către organism. Laptele matern are proprietăți unice,deoarece conține așa-numiții factori de protecție – substanțe imunologice active și elemente celulare, care protejează organismul copilului de infecții și contribuie la creșterea microflorei benefice.

Încă o particularitate a laptelui matern – este prezența unui complex de factori de creștere, hormoni speciali, care reglementează creșterea și dezvoltarea micuțului. De aceea, copiii alăptați la sân, au tempouri optime de dezvoltare fizică și neuro-psihologica.