Sunt cazuri în care, în primele luni de viață, labiile interioare (minore) are vaginului fetițelor se alipesc printr-o membrană subțire. Există situații în care doar o porțiune mică este lipită, dar și cazuri mai complexe, pe o zonă mai extinsă.

mamaplus

Acest lucru se întâmplă la aproximativ 2% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 6 aniși se numește ”coalescență labială”. Când labiile mici sunt lipite părinții pot fi foarte panicați, deși unii experți spun că în majoritatea cazurilor nu este nimic îngrijorător.

Labiile sunt în mod normal separate la naștere și timp de câteva luni după asta, deoarece hormonul estrogen a trecut de la mamă la copil prin placentă. După 3 până la 6 luni, când nivelurile de estrogen devin foarte scăzute, labiile pot deveni iritate și aspre, posibil din cauza iritațiilor pielii – posibil de la scutece ude sau murdare, de la balsamul de rufe sau de la săpun – apoi, pe măsură ce rana se vindecă, labiile se lipesc una de alta.

Atenție însă, în cazul în care problema nu este tratată, pot apărea complicații cum ar fi o infecție sau o iritare a pielii și a mucoasei vaginale, din cauza unor cantități mici de urină care pot rămâne în interiorul membranei.

Despărțirea labiilor alipite poate fi dureroasă și poate să apară o mică sângerare de-a lungul marginilor lor. Pe măsură ce labiile se vindecă, marginile se pot uni din nou.

Nu încerca să tragi de labiile fiicei tale pentru a le dezlipi. Asta i-ar putea face rău, iar labiile se vor lipi, probabil, din nou. Medicul îți va spune să aplici o cremă cu estrogen direct pe țesutul afectat până când labiile se separă și pielea se vindecă.

Sursa