Pe tinerii părinți, în special pe cei care au primul copil, îi frământă o mulțime de întrebări. Una dintre cele mai frecvente este la ce vârstă trebuie așezați în funduleț băiețelul sau fetița, pentru a nu le dăuna sănătății?

La câte luni putem așeza băieții și fetițele?

Nici în mediul experților nu există o părere unică: anumiți specialiști oferă recomandări stricte, alții răspund că nu trebuie să vă grăbiți. În articolul nostru vom încerca să înțelegem care dintre ei are dreptate.

Posibilitatea de a sta așezat este o nouă treaptă în dezvoltarea copilului și un pas important pentru fiecare micuț în cunoașterea lumii înconjurătoare. Din poziție verticală el o poate urmări pe mami, se poate uita pe geam, poate ajunge la jucării.

La câte luni putem așeza băieții și fetițele?

Când putem așeza copilul în funduleț?

Copiii încep să stea pe șezut atunci când sunt pregătiți pentru acest lucru. La început ei învață să își țină capul, apoi se întorc de pe burtică pe spate, încearcă să se târască și, în sfârșit, vine acel moment emoționant când micuțul se așează singur.

Mulți pediatri numesc o anumită vârstă când copilul poate fi așezat în funduleț – șase luni. Însă recomandările medicilor, ca orice alte norme, sunt destul de relative.

O mămică cu spirit de observație vede singură când odrasla ei face primele încercări de a se așeza. Copilul, stând întins pe spate, încearcă să ridice capul pentru a-i vedea pe cei din jur. Dacă îl ajutăm puțin trăgându-l de mânuțe, el se așază imediat. Acesta este un semn că aparatul muscular este suficient de dezvoltat și poate face față unui astfel de efort.

Are rost să „ajutăm” copilul să stea în funduleț mai devreme?

La această întrebare frecventă specialiștii au un singur răspuns: așezatul prea timpuriu va avea obligatoriu consecințe sub formă de probleme de coloană atunci când copilul va merge la școală. Țineți cont de următoarele repere orientative în dezvoltarea copilului:

  • 6 luni – copilul stă în șezut cu ajutorul mamei;
  • 7 luni – copilul stă așezat fără ajutor;
  • 7,5-8 luni – copilul este capabil să se așeze singur și să se culce din aceeași poziție.

Uneori, copilașii activi stau așezați cu o lună jumătate-două luni mai devreme, în schimb cei liniștiți stau în funduleț, de regulă, mai târziu. Aceasta se încadrează în normă. Dar trebuie să vă faceți griji dacă la șase luni bebelușul nu își ține capul și nu se ridică când este tras de mânuțe. În acest caz este nevoie de  consultația pediatrului.

La câte luni putem așeza băieții și fetițele?

La câte luni putem așeza băieții?

Printre tinerii părinți există o părere potrivit căreia băieții pot fi așezați în funduleț mai devreme decât micile prințese. Însă medicii recomandă să avem în vedere nu vârsta și sexul copilului, ci ritmurile individuale de dezvoltare:

  • Dacă viitorul bărbat este liniștit și flegmatic încă de la naștere, nu îi place când este întors pe burtică, atunci el nu trebuie așezat până la vârsta de șase luni. Așteptați până mușchii și coloana se vor întări suficient.
  • Bebelușii mobili, care se întorc activ de pe o parte pe alta, mișcă capul în toate direcțiile, vrând să vadă toată camera, pot fi așezați mai devreme, la aproximativ cinci luni.
  • Dacă băiețeii slăbuți tolerează bine „așezările” în brațe încă de la cinci luni, cei mai rotofei trebuie așezați mai târziu. Greutatea în exces influențează negativ asupra sistemului muscular.
  • Consacrați primele săptămâni întăririi carcasei musculare. Puteți practica înotul pentru bebeluși, gimnastică zilnică, dar numai după consultarea medicului pediatru.
  • Dacă ați observat că micuțul încearcă să se așeze, stimulați-l. Așezați-l pentru câteva secunde pe genunchii dumneavoastră. O astfel de poziție ajută la fixarea spatelui, iar coccisul nu se va sprijini de suprafețe tari.

La câte luni putem așeza băieții și fetițele?

Când putem aşeza o fetiţă?

Şi mămicile care se întreabă la câte luni ar trebui să pună fetele în funduleţ trebuie să se uite nu în calendar, ci la copii. O fetiţă sănătoasă, puternică se va aşeza atunci când organismul ei va fi pregătit. Ţineţi cont de următoarele:

  • O fetiţă care se dezvoltă normal la jumătate de an poate să stea cu ajutorul părinţilor, la şapte luni este capabilă să îşi ţină spatele vertical, iar la opt – să se aşeze practic din orice poziţie. Abaterile de o lună-o lună şi jumătate fac parte din normă.
  • Cercetările medicilor arată că la fetiţele pe care părinţii le-au aşezat pre devreme se observă deformarea oaselor bazinului. Această modificare patologică poate avea consecinţe neplăcute la maturitate, inclusiv la naştere.
  • În schimb părerea răspândită care leagă aşezarea timpurie de retroflexia uterului nu a putut fi confirmată de medici.
  • Dacă micuţa de patru luni încearcă să se aşeze nu trebuie să o împiedicaţi, însă aveţi grijă ca ea să nu stea în funduleţ prea mult timp în decursul unei zile.

La câte luni putem așeza băieții și fetițele?

Când copilul poate fi aşezat în premergător?

Industria contemporană pentru copiii oferă un larg sortiment de dispozitive suplimentare pentru copilaşii care învaţă să stea în şezut, în particular premergătoare. Desigur, astfel de accesorii uşurează semnificativ viaţa părinţilor mereu ocupaţi, însă acţionează negativ asupra sănătăţii copiilor. Dacă aţi decis să folosiţi un astfel de articol, citiţi cu atenţie recomandările specialiştilor:

  • Pot folosi premergătoare doar copiii care stau aşezaţi (fără ajutorul mamei) şi stau în picioare, având un punct de sprijin. De regulă aceasta se întâmplă la vârsta de jumătate de an. Utilizarea prea timpurie a dispozitivului poate suprasolicita coloana şi, corespunzător, avea consecinţe negative pe viitor, inclusiv boli destul de grave.
  • Nu lăsaţi copilul prea mult în premergător (nu mai mult de jumătate de oră pe zi). Reţineţi că formarea ulterioară a sistemului locomotor al copilului depinde de numărul de minute petrecute în premergător.
  • Pentru a evita problemele cu picioruşele, înainte de exploatare reglaţi obligatoriu premergătorul în funcţie de înălţimea copilului. Micuţul trebuie să se sprijine de podea cu toată talpa, iar picioruşele trebuie să fie puţin îndoite în genunchi.

Desigur, această decizie vă aparţine în totalitate, însă dacă veţi întreba pediatrii când să procuraţi copilului un premergător, majoritatea dintre ei vor răspunde cu încredere – niciodată!

La câte luni putem așeza băieții și fetițele?

Aşadar, nu trebuie să grăbiţi lucrurile şi să aşezaţi copilaşii (şi fetiţele, şi băieţeii) pe şezut înainte de termen. Este mult mai eficient să faceţi zilnic antrenamente pentru întărirea sistemului muscular al bebeluşului: întoarceri, rotiri, aplecări, masaj. Aceste exerciţii făcute corect vor scoate de pe ordinea zilei problema privind vârsta la care copilul trebuie aşezat. El se va aşeza singur!

Sursa