Beneficiile înotului pentru bebeluși sunt numeroase și tocmai de aceea, mămicile ar trebui să-și direcționeze atenția anume spre acest gen de mișcare pentru micuți. Copiii pot învăța cu adevărat să înoate la vârsta de 4-5 ani. Până la această vârstă, însă, se poate vorbi despre o gimnastică acvatică, care se face de către mamă împreună cu bebelușul.

mamaplus

Mamele pot cumpăra de la farmacie sau din magazinele specializate acele scutece speciale pentru înot. După înot, pielea bebelușului se șterge bine cu un prosop moale, apoi poate fi dată cu un ulei special pentru copii sau cu o loțiune pentru bebeluși, pentru prevenirea uscării cutanate.

Gimnastica acvatică – cum se procedează?

Mama trebuie să țină bebelușul în brațe atunci când intră în apă. Este important să-l obișnuiască încet cu apa, întâi cu câțiva stropi pe frunte, pe mâini și picioare, ca să nu plângă la contactul brusc cu apa. Mama trebuie să-l introducă încet în apă, întâi cu picioarele și să-l miște ușor prin apă. Trebuie să-l țină foarte bine cu mâinile, să aibă grijă să nu-i intre apă în ochi și să nu înghită apă. Bebelușul se ține cu fața în sus, iar mama trebuie să-i sprijine capul cu mâinile, pentru ca mai apoi să-l ajute să alunece încet prin apă.

Dacă se dorește ca acest gen de sport să fie mai distractiv, mama poate folosi jucării care plutesc pe apă (rățuște, mingi, peștișori și altele). Temperatura apei ar trebui să fie de 32-34 grade. Pentru ca bebelușul să nu simtă senzația de frig, timpul de gimnastică în apă nu trebuie să depășească 20-30 de minute. Gimnastica în apă se poate face o dată sau de două ori pe săptămână, însă nu este recomandată prea des, pentru că bebelușul are pielea sensibilă și este mic.

Copilul trebuie să aibă o perioadă de adaptare în apă. Este normal ca la început să aibă frică de apă, să fie puțin tensionat, dar se va obișnui destul de repede, iar apoi bălăceala în apă îi va plăcea. Mama care simte că bebelușul devine mereu stresat sau anxios la contactul cu apa ar fi bine să renunțe la această practică și să o încerce mai târziu, când acesta va fi mai mare.

Acest sport nu este indicat la bebelușii care au probleme de sănătate, boli infecțioase acute, boli ale sistemului nervos central.

Sursa