mamaplus

Experiment inedit: Bebelușilor le place să le cânți sau să vorbești cu ei?

0
//
16.08.2019

Această întrebare a reprezentat o curiozitate și pentru cercetători, care au efectuat o serie de experimente dorind să afle ce îl relaxează și înveselește mai mult pe bebeluș, ritmul molcom al vorbirii sau ritmul melodios al cântecelor.

mamaplus

Psihologii au realizat un simplu experiment: au pus o serie de filme în care mama cânta și în care vorbea, observând ce reacții au bebelușii uitându-se la filmulețe. Concluzia: când se uitau la filmulețele în care mama cânta, bebelușul rămânea mai mult timp atent și devenea mai puțin agitat, relaxându-se.

În cadrul unui alt experiment s-a arătat că după ce le cânta mama, la bebelușii cu nivel scăzut de cortizol acesta crește și invers, la cei cu nivel crescut, scade. Cortizolul e hormonul care în cantități prea mari creează stres, iar în cantități prea mici creează apatie, lipsă de atenție și energie. Așadar, cântecul mamei le reglează bebelușilor nivelul de cortizol, calmând un bebe agitat și stresat și energizând un bebeluș apatic și lipsit de energie.

O urmare a primului experiment arată un fapt cât se poate de interesant și îmbucurăor pentru tați. Au fost înregistrați tații cântându-le micuțului și s-a observat că aceștia folosesc instinctual o voce mai calmă și blândă. Apoi li s-a dat bebelușilor să se uite la filmulețe cu mama cântând și cu tata cântând. Ei bine, micuții au acordat mai mare atenție taților!

Ceea ce le place bebelușilor la cântec (chiar când părintele nu are vreun talent) este ritmul regulat și repetiția. Dar este cât se poate de clar că bebe va dori să își asculte părintele cântându-i și nu să asculte melodii la TV. Există multe studii care dovedesc că efectul pozitiv al cântecelor există în special atunci când părintele îi cântă direct, nu când îi pune o melodie. Se știe oricum faptul că vocea și tonul se schimbă atunci când părintele cântă micuțului, devenind mai blând, cu un ritm mai lent și pauze mai mari.

Un cântec îl adoarme când are nevoie de odihnă și îl înveselește și calmează când este agitat. Așa că, indiferent de vocea și talentul vostru, cântați-i bebelușului!

Sursa