Cântărirea bebelușului este esențială pentru monitorizarea dezvoltării copilului și pentru urmărirea constantă a aportului de greutate. Este o modalitate prin care părinții se liniștesc în privința unor dileme legate de alimentația copilului.

mamaplus

Un nou născut trebuie să aibă în mod normal cam între 2800 și 4200 g la momentul nașterii. Imediat după aceea are loc o scădere de maxim 10% din greutatea inițială. Este firesc să se întâmple asta, spun medicii. Pierderile de greutate pot avea loc în primele zile după naștere, însă imediat după aceea, în următoarele 2 săptămâni micuțul trebuie să ia în greutate zilnic cam 20 sau 30 de grame.

Cum cântărim bebelușul?
Poți cumpăra un cântar electronic sau un cântar pediatric, special pentru bebeluși. Trebuie respectate câteva reguli esențiale de fiecare dată când îl cântărești:

  • să se folosească mereu același cântar;
  • bebelușul să se cântărească la aceeași oră din zi;
  • să fie îmbrăcat la fel, inclusiv cu aceleași scutece (cel mai bine e să fie cât mai puțin îmbrăcat).

Ca reper, trebuie să știi următoarele lucruri despre creșterea în greutate a sugarului în primele luni de viață, până la 1 an:

 

  • de la 1 la 4 luni, micuțul trebuie să ia în jur de 750 de g/lună;
  • de la 4 la 8 luni câte 500 de g/lună;
  • de la 8 la 12 în jur de 250 de g/lună.

Când trebuie să cântărim bebelușul?
Primele cântăriri ale bebelușului vor fi făcute de medici în maternitate. Când ajungi cu el acasă este bine să îl cântărești iar și apoi să repeți procesul o dată pe săptămână, și nu zilnic, cum sunt tentați adesea părinții să o facă. Este important, de aceea, să cântărim copii mici în fiecare lună. Dacă un copil nu câștigă în greutate timp de două luni, atunci părinții și personalul medical care îl supraveghează, trebuie sã acționeze. Rămânerea în urmă poate fi datorată unei boli, alimentației neadecvate, sau lipsei de atenție.

Sursa