Pielea bebelușului este foarte sensibilă și este predispusă deseori la alergii sau iritații. Majoritatea mămicilor își pun o serie de întrebări legate de îngrijirea hainuțelor la copii, dacă este nevoie să cumpere un detergent special, mai blând, care să nu lase reziduuri pe haine, dacă trebuie să spele hăinuțele la mașina de spălat sau de mână, ce temperatură ar trebui sa aibă apa, pentru a elimina bacteriile și microbii, să calce sau nu hainele după ce s-au uscat. Unele dintre acestea sunt doar mituri, altele sunt esențiale pentru sănătatea bebelușului tău.

mamaplus
  • Spală toate hăinuțele după ce le cumperi

Înainte de prima purtare, hainuțele noi ale bebelușului tău trebuie să treacă printr-o igienizare corectă. Asta va îndepărta din țesături orice substanță periculoasă pentru micuțul tău sau praful acumulat cât timp au stat pe rafturi, în care se află acarieni care pot declanșa boli respiratorii, printre care și astmul, dar și alergii, avertizează Academia Americană de Pediatrie.

„Unii producatori folosesc substanțe chimice pentru a da un aspect apretat hainelor, iar acestea ar putea dăuna pielii bebelușului. În plus, este bine ca părinții să fie mai atenți, dacă hainele au fost fabricate în alte colțuri ale lumii, deoarece multe țări permit folosirea formaldehidei pentru ca îmbrăcămintea să nu facă mucegai și pentru a reduce dezvoltarea bacteriilor în timpul transportului”, spune Mary Marlowe Leverette, expert în fabricarea materialelor și a hainelor.

  • Detergent special sau obișnuit?

Pielea bebelușilor este foarte sensibilă și predispusă la alergii sau iritații. Tocmai de aceea, chiar dacă nu există nicio dovadă științifică a faptului că detergentul normal este mai iritant, unii părinți preferă să aleagă un detergent bio sau formule special create pentru spălarea hăinuțelor bebelușului.

Pentru un plus de siguranță, clătește de două ori hăinuțele, ca să te asiguri că nu au mai rămas urme de detergent pe ele.

mamaplus
  • La ce temperatură trebuie spălate hăinuțele?

Îmbrăcămintea bebelușului poate fi spălată la 30 sau la 40 de grade Celsius. Acest interval de temperatură este suficient pentru a te asigura că hainele se curață bine, că petele sunt îndepărtate cu ușurință, dar și că vor fi distruși microbii sub acțiunea apei și a detergentului.

Iată câteva reguli generale de care să ții cont:

• Alege o mașină de spălat economică și eficientă

• Folosește un detergent incolor, fără parfum. Indicat ar fi să optezi pentru un produs special conceput pentru spălarea hainelor bebelușilor

• Spală hainele pe dos

• Clătește hainele de două ori

• Nu schimba detergentul. Bebelușii au pielea foarte sensibilă, așa că dacă micuțul s-a obișnuit cu un anumit tip de detergent, care nu îi irită în vreun fel pielea, nu ai motive să schimbi produsul

• Nu folosi prea mult detergent

• Lasă la înmuiat zonele pătate, înainte de spălare

• Nu încărca mașina de spălat mai mult decât capacitatea ei

• Hainele bebelușului se spală separat de cele ale familiei

  • Calci sau nu hainele uscate ale bebelușului?

Apa și detergentul, în unele cazuri, nu sunt suficiente pentru a curăța perfect hainuțele micuțului, de aceea va trebui să calci îmbrăcămintea după fiecare spălare. Astfel, bacteriile vor fi slăbite, iar fibrele materialelor se întăresc și devin mai compacte. Hăinuțele vor fi mai rezistente pe termen lung, dar și mai igienice. Stiința ne arată că nici căldura degajată de fierul de călcat nu este suficientă pentru a ucide toți germenii, dar aceștia vor fi slăbiți și nu se vor putea extinde. Acesta este motivul pentru care pediatrii recomandă să calci hainele micuțului până în jurul vârstei de 1 an, când bebelușii își întăresc sistemul imunitar destul pentru a face față microbilor.

Sursa