Micuții se confruntă cu un risc mai mare de epuizare în fața căldurii excesive sau de a face insolație. Când corpul este foarte fierbinte, transpiră și, implicit pierde lichide, e semn de deshidratare și o posibilă insolație. 

mamaplus

Excesul de căldură sau insolația se pot dezvolta rapid, în câteva minute sau treptat, în mai multe ore sau zile. Dar care sunt simptomele la care ar trebui să fii atentă?

Semne că bebelușul tău a făcut insolație pot fi:

- Oboseală și slăbiciune;
- Senzație de leșin sau amețeli;
- O scădere a tensiunii arteriale;
- Durere de cap;
- Crampe musculare;
- Senzație sau chiar stare de rău;
 - Sete intensă;
- Un puls accelerat;
- Urinare mai rară și o urină mult mai închisă la culoare decât de obicei.

Dacă este lăsată netratată, se pot dezvolta mai multe simptome severe de insolație, inclusiv confuzie, dezorientare, convulsii și pierderea cunoștinței (leșin).

Ce să faci? Dacă observi că un copil are semne de insolație, ar trebui:

- Să-l pui să doarmă într-un loc răcoros – cum ar fi o cameră cu aer condiționat sau undeva la umbră;
- Îndepărtezi orice îmbrăcăminte inutilă, pentru a lăsa liberă cât mai mult din piele;
- Răcești pielea – te ajuți de orice ai la dispoziție, cum ar fi un burete sau o cârpă umedă, rece, în jurul gâtului și al axilelor, sau înfășori copilul într-un cearceaf rece și umed;
- Dă-i să bea lichide – ideal ar fi să-i dai copilului supă, apă, suc de fructe sau o băutură de rehidratare (săruri);
- Supraveghează copilul, indiferent de vârstă, până se simte mai bine. Dacă ai luat toate măsurile, recuperarea ar trebui să aibă loc timp de 30 de minute;
- Trebuie să suni la serviciul de urgență și să chemi o ambulanță dacă copilul nu răspunde la tratamentul de mai sus în 30 de minute sau are simptome severe, cum ar fi pierderea cunoștinței, confuzie sau convulsii.


Sursa