mamaplus

Criza hormonală la nou-născuți. Cum apare și care sunt complicațiile

-
//
13.01.2020

Criza hormonală la nou-născuți se mai numește și criza genitală si este un fenomen fiziologic normal ce poate să apară la câteva zile de la nașterea copilului. Deseori părinții se sperie pentru că nu știu cu ce au de-a face și cum sa reacționeze, mai ales că apar simptome neplăcute pentru copil.

La fetițe pot să apară scurgeri vaginale albicioase, striuri de sânge, iar în cazul băieților se poate observa o creștere în volum a testiculelor, precum și un edem al organului genital. Tumefierea glandelor mamare poate fi sesizată la ambele sexe.

De ce apare criza hormonală?

Criza hormonală, un fel de „pubertate minoră”, apare întrucât în timpul sarcinii bebelușul este expus hormonilor precum estrogen și progesteron. Aceasta se declanșează la 3-6 zile de la naștere și poate dura de la câteva zile până la câteva luni.

Simptomele crizei hormonale la nou-născuți

La fetițe

  • mărirea în volum a glandelor mamare, uneori întărite. Acest simptom apare în 70% dintre cazuri;
  • la presiunea sânilor se poate elimina o secreție asemănătoare colostrului matern;
  • vulva și vaginul edematiate, astfel că poate exista o scurgere vaginală albicioasă, uneori cu firișoare de sânge;
  • glande sebacee hipertrofiate, de la mici puncte roșii sau albe, ca niște coșuri, până la pete și cruste uscate, cu tendința de descuamare.

La băieți:

  • tumefierea glandelor mamare;
  • mărirea în volum a testiculelor și edem al organului genital;
  • „milium facial” pe aripile nasului și bărbiei.

Ce complicații pot să apară din cauza crizei hormonale

Pentru că această criză dispare în câteva săptămâni, nu este necesar niciun fel de tratament. Rareori pot să apară complicații, produse de o intervenție excesivă asupra glandelor mamare.

Principala cauză de apariție a mastitei la nou-născuți o reprezintă stoarcerea glandei mamare. Astfel, la cea mai mică crăpătură de pe mamelon, bacteriile care se află pe suprafața pielii intră în țesutul glandei. Bebelușii pot dezvolta furuncule la nivelul sânilor, care pot avea consecințe serioase pentru un copil atât de mic.

Infecții pot să apară și la nivelul aparatului genital, în special la fetițe. Secrețiile albicioase și micile sângerări dispar în câteva zile, însă dacă aceste secreții au un miros care ar putea indica o infecție, trebuie consultat medicul pediatru.


Complicațiile trebuie prevenite printr-o igienă adecvată și conștientizarea părinților să nu intervină în acest proces normal.

Nou-născuții trebuie îmbăiați în apă călduță, fără săpun sau gel de duș, chiar dacă sunt speciale pentru bebeluși. Masajul bebelușului trebuie să fie ușor, fără a insista prea mult pe nicio zonă a corpului.