mamaplus

Copiii mici riscă să înghită diverse obiecte. Ce trebuie să știi despre asta?

-
//
26.12.2019

Nu este nimic neobișnuit la bebeluș și la copilul mic să înghită diverse obiecte mici, în special atunci când vorbim despre cei cu vârsta cuprinsă între șase luni și trei ani de viață, deoarece curiozitatea lor este fără margini. În timp ce anumite lucruri reprezintă un adevărat pericol pentru copii, nu toate sunt neapărat serioase. Cel mai indicat este să te adresezi medicului!

Ce poate înghiți copilul?

Există multe lucrușoare pe care micuții curioși le pot băga în gură: de la nasturi, piese de joc până la bateriile mici și rotunde, și magneți, ultimele două fiind deosebit de periculoase.

Cum îți dai seama că cel mic tocmai a înghițit un lucru?

Există posibilitatea ca cel mic să nu prezinte vreun simptom imediat după ce a înghițit un corp străin. Indiciile care îți pot da de bănuit sunt tușitul, salivarea cu sânge, salivarea excesivă, apariția febrei, refuzul să fie hrănit, sufocarea, starea de vomă etc. Printre altele se numără și durerea în gât sau în piept, dificultăți de respirație (dispnee), alte sunete auzite în timp ce copilul respiră, dificultatea de a vorbi, de a tuși sau de a plânge. Oricare ar fi simptomele, este important să te prezinți cu cel mic la doctor cât de curând posibil.

În cazul în care copilul a înghițit mai mult de un magnet, acestea se pot atrage și se pot lipi astfel încât să aducă complicații stomacului și intestinelor din organism (atenție! magneții pot elimina și substanțe toxice în organismul copilului).

În cazul în care cel mic a înghițit bateriile mici și rotunde, acestea se pot bloca în esofag (acel tub între cavitatea bucală și stomac) și pot „arde” în câteva ore. De astfel, este necesar să te prezinți cu copilul la doctor cât de curând poți.

În cazul obiectelor înghițite, nu încerca să le scoți afară pentru că poți agrava situația și, mai ales, nu-l forța pe cel mic să vomite.

Sunt medici care nu recomandă părinților să forțeze alimentarea unui copil care a înghițit un obiect străin, mai ales dacă este dispneic, polipneic sau care plânge încontinuu.

Primul lucru pe care doctorul îl va face este să observe ce anume a înghițit copilul și unde anume se află în corp folosindu-se de o radiografie. În funcție de zona unde se află obiectul, doctorul îl poate lua sau îl poate împinge către stomacul copilului. Majoritatea lucrurilor din stomac vor ieși natural prin expulzia materiei fecale.

În cazul unei situații mai puțin grave sau serioase, doctorul poate lua alte radiografii în câteva zile de supraveghere pentru a observa ce se întâmplă cu obiectul respectiv. Totodată medicul îți poate recomanda să-ți supraveghezi mai atent copilul și probabil chiar să-i aduci proba de scaun a copilului.

În cazul în care obiectul este blocat în căile respiratorii sau în esofag, poate fi periculos pentru a aștepta dacă obiectele vor dispărea natural, de aceea doctorul îl va înlătura cu ajutorul unui endoscop sau al unui bronhoscop (pentru căile respiratorii).

Prin urmare, ai grijă ca cel mic să nu stea în preajma obiectelor care pot fi înghițite și supraveghează-l încontinuu.