Baia generală trebuie efectuată zilnic, pentru menținerea curățeniei corporale, îngrijirea permanentă a tegumentelor, păstrarea stării de sănătate a sugarului și pentru asigurarea unei bune dezvoltări a acestuia. Băița este indicată și în stări de boală, având un rol favorizant în procesul de vindecare. Baia generală zilnică se va efectua încă din perioada de nou-născut, protejând plaga ombilicală până la vindecarea completă și se va continua până la vârsta de 1 an.

mamaplus

Sfaturi utile pentru baia sugarului:

 1. Este de preferat ca baia generală să se efectueze la aceeași oră, între 20:00-21:00, înainte de ultima sau penultima masă de seară și niciodată imediat după masă. Timpul acordat băii, masajului și apoi mesei nu trebuie să depășească o oră.
   
 2. În timpul băii, temperatura camerei nu va depăși 22-24 de grade Celsius, iar temperatura apei va fi de 37 de grade, putând fi măsurată cu un termometru. În lipsa acestuia, temperatura apei poate fi încercată prin intermediul feței anterioare a antebrațului.
   
 3. Se recomandă ca băița să fie confecționată din material plastic, pentru a putea fi ușor de întreținut. Înainte de începerea băii generale, se vor pregăti toate cele necesare efectuării ei, precum și lenjeria curată cu care sugarul va fi îmbrăcat după baie.
   
 4. Este contraindicată spălarea în apa după baie a lenjeriei sugarului.
   
 5. Articolele necesare pentru baie sunt: o cădiță bine spălată, mănușă de bumbac pentru spălat, termometru de baie, săpun special pentru sugari, vată sau pansamente sterile pentru toaleta ochilor, perie de păr și pieptene, foarfece pentru tăiat unghiile, un tub cu cremă pentru piele, prosop de baie, lenjerie curată cu care cel mic va fi îmbrăcat.
   
 6. După potrivirea apei din cădiță, la temperatura de 37 de garde Celsius, sugarul este dezbrăcat și introdus în apă, mama cuprinzând cu mâna axila lui stângă și cu degetul cel mare umărul stâng.
   
 7. Gâtul și capul sugarului se vor sprijini pe antebrațul mamei. Cu mâna dreaptă între degetul mare și palmă, mama va cuprinde picioarele copilului, având așezat între gleznele sugarului degetul arătător.
   
 8. După introducerea treptată în apă, sugarul va fi sprijinit în continuare pe mâna stângă a mamei, eliberându-și mâna dreaptă, pe care o va folosi la udarea și apoi săpunirea sugarului.
   
 9. Pentru a fi spălat pe spate, sugarul va fi așezat cu fața în jos, mama cuprinzându-i cu mâna stângă axila și umărul drept, iar cu palmele umărul. Cu mâna dreaptă dusă prin spate, mama va sprijini bazinul anterior al sugarului.
   
 10. În această poziție, sugarul va fi așezat cu capul mult deasupra apei. Mama își va elibera apoi mâna dreaptă, cu ajutorul căreia va spăla porțiunea posterioară. Urmează apoi udatul tegumentelor, cu ajutorul unei mănuși de baie înmuiate în prealabil în săpun, și apoi săpunitul.
   
 11. Săpunitul se face într-o anumită ordine: se începe cu capul, dinspre frunte spre ceafă, ferindu-se ochii, apoi gâtul, brațele, mâinile, toracele, abdomenul, coapsele și picioarele. Organele genitale și șezutul vor fi ultimele părți săpunite. Săpunirea se face prin frecare ușoară.
   
 12. După săpunire, se trece la limpezirea sugarului, care se face în aceeași ordine ca și săpunitul. După limpezire, sugarul va fi așezat pe cearșaful de baie, pentru a fi uscat prin tamponare, după care va fi îmbrăcat cu o cămășuță, un pieptăraș și pantaloni.
   
 13. Capul se va lăsa descoperit pentru a se putea efectua toaleta feței, care se face cu infuzie de mușețel. Se începe cu toaleta ochilor, folosindu-se pentru fiecare ochi un tampon separat, îmbibat în infuzia de mușețel.
   
 14. Mișcarea tamponului se face dinspre unghiul extern către cel intern. Urmează apoi curățarea nasului și a urechilor, cu ajutorul unor tampoane de vată bine răsucite, sub formă de sul. Apoi, se curăță pavilioanele urechilor și fața. Uscarea se va face tot prin tamponare.
   
 15. Durata băii, la sugarul mic, nu trebuie să depășească 5-6 minute. După vârsta de 8-10 luni, când sugarul stă bine în șezut, baia se poate efectua în poziție șezandă. După efectuarea băii vor fi tăiate unghiile, iar părul va fi pieptănat și periat.
   
 16. La această vârstă este contraindicată spălarea gurii. După baie, se va servi prânzul de seară. Este foarte bine ca mamei să-i intre în obișnuință spălarea frecventa a mâinilor sugarului, atât cu scop igienic, cât și educativ.
   
 17. Toate schimburile murdare ale sugarului vor fi spălate prin fierbere și apoi călcate. Igiena hainelor, a lenjeriei de corp și de pat trebuie respectată cu multă rigurozitate.


Sursa