Ce sunt erupțiile cutanate și care este modalitatea de tratare a acestora la copii?

Ce sunt erupțiile cutanate și care este modalitatea de tratare a acestora la copii?

-
//
12.05.2014

Pielea - unul dintre organele cele mai vulnerabile ale nou-născutului: este fină, subțire, ușor vulnerabilă; este permeabilă la diferiți compuși și infecții, vasele sale sanguine se află aproape de suprafață, iar atunci când se produce supraîncălzirea are loc evaporarea intensivă. Acesta este motivul pentru care pielea copilului are nevoie de protecție și îngrijire specială, altfel problemele grave sunt inevitabile. Erupțiile cutanate în zona scutecelor - probabil, sunt cele mai frecvente dintre toate tipurile.

Ce sunt erupțiile cutanate și care este modalitatea de tratare a acestora la copii?

Erupțiile cutanate în zona scutecului - o inflamaţie a pielii în acele zone ale corpului, care au fost expuse o perioadă lungă la umezeală sau frecare excesivă. Adesea, aceste locuri sunt pliurile pielii (inghinale, între picioare sau axilare, la gît, în spatele urechilor, în partea inferioară a abdomenului). Există aproximativ 3 grade de erupții cutanate în zona scutecelor: I - o uşoară înroţire a pielii, fără a compromite integritatea acestuia; II – pigmentaţii de culoare roșie aprinsă, cu microfisuri, eroziuni, uneori purulente; III - înroșirea severă a pielii, pustule, crăpături mari, eroziune, posibile formări ulceroase. Toate acestea sunt însoțite de mâncărime, arsură, durere, copilul devine agitatşi deseori plânge.

Cauze

Principala cauză de erupții cutanate la sugari este excesul de umiditate sensibil pe piele. Surplusul de umiditate din piele elimină lubrifierea naturală, iar bariera pielii este ruptă, ceea ce facilitează accesul microbilor în ea. Condiţiile sunt create de către masele fecale și urină (săruri din urină, formarea amoniacului, care este un iritant), uscarea slabă a corpului după spălare, temperaturile ridicate ale mediului ambiant și de supraîncălzirea nou-născuților din cauza hainelor prea groase.

Altă cauză a dermatitei este frecarea pielii de haine (mai ales în cazul țesăturilor sintetice), scutece.

Dacă apare roșeață de-a lungul liniei scutecelor, de la prima folosință, înseamnă că nu se potrivesc scutecele, aceasta poate fi o reacție a materialului pe pielea copilului sau vina o poartă substanțele, care fac parte din acest scutec.

În “grupul de risc" la  apariția erupțiilor cutanate fac parte copii care sufera de boli alergice (pe de altă parte, erupțiile cutanate pot fi mesageri în dezvoltarea alergiei), precum şi copii cu pielea deschisa la culoare, vasele aflate la suprafeţe mici (la aceşti copii pe pieea de pe picioare și brațe pot fi observate diverse figuri). La acest grup aderă şi copii ce au exces de greutate din cauza tulburărilor endocrine și a proceselor metabolice.

Tratament

Ignorarea erupțiilor cutanate este interzisă: fără tratament, boala se poate răspândi pe o  suprafață mare a pielii, se poate complica prin adăugarea infecțiilor bacteriene și fungice.

În cazul erupţiilor cutanate de gradul I, un tratament special de cele mai multe ori nu este necesar. Este suficient, ca în mod regulat să fie schimbate scutecele. Copilul nu trebuie să fie lăsat în scutecele ude de bumbac. În cazul scutecelor de unica folosinţă, copii  nu trebuie să se afle mai mult de 3-4 ore. Trebuie spălat cu grijă copilul după fiecare schimbare de scutec. După curățare, prin mișcări atente trebuie să fie șters cu grijă, în deosebi la falduri, la fel trebuie efectuate băi de aer (10-20 min la fiecare schimbare!), pentru a da pielii uscate (accesul la aer - cele mai bune conditii pentru a vindeca orice daune la nivelul pielii). Cu același scop se poate usca pielea cu foenul, de la o distanță de 30 de cm, aflîndu-se la viteza minimă. După care pliurile ar trebui să se trateze cu cremă pentru copiii, crema pentru scutece sau cremă specială de protecție, este necesar să se folosească doar produsele cosmetice de înaltă calitate. Numai după aceste proceduri de igienă copilul poate fi îmbrăcat cu un alt scutec.

Dacă roşeaţa a cauzat o reacție alergică la un scutec, încercați să utilizați alte produse.

Ce sunt erupțiile cutanate și care este modalitatea de tratare a acestora la copii?

Dacă aceste măsuri nu ajuta timp de o zi, pot fi de folos echipamentele de protectie terapeutică sub formă de creme, unguente (Drapolen, Bepanten) care se folosesc la fel de bine ca și cremele pentru copii. În plus, îngrijorarea și motivele pentru a face o vizită la medic sunt:

• persistenţa erupțiilor cutanate, care nu se vindecă;

• erupții cutanate extinse, cu o tendință de răspândire;

• apariția pe piele a fisurilor, bulelor cu apă, pustulelor.

În cazul în care erupțiile cutanate sunt de gradul II, în plus la activitățile enumerate mai sus, folosiți aşa-zisele în limba rusă" болтушки " (acestea sunt realizate în farmacie pe baza prescripţiei medicale), care conțin substanțe ce usucă (oxid de zinc, talc). Iata cîteva reţete de astfel de amestecuri, pe care vi le poate prescrie medicul:

• Talc - 20,0 g oxid de zinc - 20,0 g glicerol - 10,0 g de apă de plumb - 50,0 g ;

• Oxid de zinc - 15,0 g, glicerol - 15,0 g, apă distilată - 15,0 g

Pe baza prescripţiilor medicale se fac băi sub razele ultraviolete pe zonele lezate ale pielii, se aplică unguente cu tanic sau metyluracyl, cu unguent semigras de Vitamina F99. Abcesele se tratează cu soluție apoasă de albastru de metilen sau verde de brilliant.

Faceţi baie copilului dumneavoastră într-o soluție slabă de permanganat de potasiu ("mangan"). Pentru acest lucru ar trebui să fie pus într-un borcan 3-5 cristale de permanganat de potasiu, care se diluează cu puțină apă, apoi se strecoară printr-un strat de bandaj pliat în 3-4straturi, astfel încît cristalele nedizolvate să nu provoace arsuri pe pielea copilului. În cazul în care copilul nu este alergic la plante, el poate face băi calde pe" sezute "( 36 °C), cu adaos din infuzie din coajă de stejar (4 linguri de coajă de stejar, se toarnă 1 litru de apă clocotită, se infuzează timp de 30 minute, se scurge soluția rezultată, se toarnă în cadă). Puneţi copilul în cadă pentru  5-8 minute, apoi tamponaţi uşor cutele, fesele pînă se usucă.

Nu uitați, că pielea trebuie să respire, deaceea lăsaţi cît mai des zona organelor afectate deschisă. Copilul, care are dermatită, se recomandă să poarte hainele și scutece călcate cu fierul pe ambele părți.

Ce sunt erupțiile cutanate și care este modalitatea de tratare a acestora la copii?

Dacă erupțiile cutanate apar pe fonul diatezei exudativ-catarală – boli alergice care afectează pielea, atunci pot fi administrate preparate antialergice (suprastin), unguent de hidrocortizon 1%.

Erupțiile cutanate de gradul trei cu greu se supun tratamentelor, de aceea este extrem de important să fie prevăzute și corect tratate.

Rețineți: pentru rănile deschise este recomandabil să folosiți medicamente care nu au la bază grăsimi, este exclus să tratați rănile deschise cu unguente sau uleiuri: ele vor acoperi erupția cu o folie și vor împiedica vindecărea.

Pentru cîteva zile, pe suprafețele rănilor deschise se aplică o loțiune formată din soluție de tatin 1-2%, soluție de nitrat de argint 0,25%, soluție de rivanol 0,1% (această loțiune va fi prescrisă de medic, este realizată în farmacii conform prescripției medicale). După dispariția umidității se administrează o pastă de zinc, emulsie cu substanțe bactericide. Este foarte important ca copilul să fie alimentat corect, deplin.

Trebuie să menționăm că  pentru a trata erupțiile cutanate nu se recomandă să folosiți sfaturile bunicii care spun că amidonul trebuie utilizat. Amidonul întărește rana, formînd acolo mici bulgărași, care și mai mult dăunează pielii, mai mult, amidonul este un nutritiv pentru creșterea și reproducerea microorganismelor patogene. Nu se recomandă să faceți baie cu plante fără o prescripție medicală (mușețel, rostopască, etc.), care pot provoca alergii și doar vor agrava situația.

Nu se recomandă să experimentați pe pielea copilului, să încercați diferite produse sugerate de vecini, prieteni și alte persoane cunoscute, în speranța că careva din acestea vă va ajuta. Mai bin ear fi să consultați un medic sau să solicitați medicul acasă: este foarte important să fie stabilită cauza exactă a erupției, să fie prescrise medicamentele necesare, să i se asigure copilului grija și alimentația corectă (ultima este deosebit de importantă în cazul copiilor alergici, deoarece conjunctura dintre erupții și alergiile alimentare agravează starea copilului și îngreunează tratamentul). În unele cazuri este nevoie de consultația unui medic alergolog sau dermatolog.

Se recomandă să schimbați scutecee cît mai des (cel puțin de 8 ori în zi). Nu lăsați copilul în scutece umede sau murdare. Păutra absorbantă, care se folosește pentru a proteja patul, crează condiții pentru exfolierea pielii, din acest motiv se recomandă să folosiți o păturiță specială, pe bază de țesătură.

Atunci cînd spălați hainele copilului folosiți doar detergenții concepuți special pentru îngrijirea copiilor. Clătiți bine lenjeria.

Pielea fină a unor copii nu poate tolera substanțele chimice ce se conțin în șervețelele umede sau a celor uleioase. Fiți atenți atunci cînd le folosiți.

În concluzie vă vom reaminti adevărul: îmbolnăvirea este mai ușor să fie prevenită decît tratată. Din acest motiv este extrem de important să vă îngrijiți zilnic de pielea micuțului, pe lîngă toate astea, copilului îi este plăcută această procedură și ajută să se stabilească o legătură emoțională strînsă între mamă și copil.