mamaplus

Când pot fi aduşi acasă copiii născuți prematur? Răspunsul unui medic obstetrician-ginecolog

0
//
20.02.2020

Unul din zece copii se naşte prematur. Problema este că, de cele mai multe ori, „ghemotoacele” nou-născute pot fi vulnerabile, însă o îngrijire corespunzătoare conduce la o dezvoltare normală a acestora.

„Bebeluşul născut prematur este pregătit să fie adus acasă în momentul în care poate respira singur, îşi poate menține temperatura optimă a corpului, poate fi hrănit natural şi poate creşte constant în greutate”, a declarat dr. Andrei Nicolae Zisu, medic specialist Obstetrică- Ginecologie.

Ca urmare, prematurii sunt pacienți speciali. În ceea ce priveşte cauzele prematurității, acestea sunt multiple, pornind de la aspecte medicale, sociale, dar mai ales la cele care țin, în genere, de starea de sănătate a mamei, de condiția fiziologică a aparatului său de reproducere, dar şi de condiția naşterii, unde şi în ce condiții s-a produs naşterea.

Medicii sunt de părere că una dintre cele mai importante cauze face referire la infecțiile mamei, bine tolerate de către aceasta, deseori fără simptomatologie clinică, dar care la copil ridică mari probleme, în sensul că fragilizează membranele, care se rup precoce.