mamaplus

Baia nou-născutului trebuie să se facă de 3 ori pe săptămână. Cum argumentează specialiștii această recomandare

-
//
14.01.2020

Cât de des facem baie copilului? „În fiecare zi” ar răspunde unele persoane, fără să se gândească prea mult. „Așa cum adultul face duș zilnic, asa și copilul ar trebui spălat zilnic”, nu? Ce spun specialiștii despre acest lucru?

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca baia sugarilor să se facă de 3 ori pe săptămână. Specialiștii argumentează această recomandare prin faptul că pielea bebelușului este de 5 ori mai subțire decât cea a unui adult și are nevoie de protecție.

Cu cât bebelușul este spălat mai des, cu atât pielea devine mai sensibilă, se va usca mai rapid și va fi predispusă la eczeme.

Prin spălarea excesivă, uleiurile naturale de protecție a pielii sunt înlăturate, iar pielea ajunge să se usuce.

Prin spălare excesivă, stratul protector al pielii copilului este afectat. În primele săptămâni de viață, pielea micuților este „crudă”, instabilă. Exagerând cu baia, cimentul celular, care leagă celulele între ele, este atacat. Astfel încep problemele cu pielea.

Mai mult decât atât, pentru a fi protejată de infecții, pielea trebuie să rămână la un anumit nivel de pH. Prin spălare zilnică, bacteriile care păstreaza ph-ul pielii sunt înlăturate, iar pielea devine mai sensibilă, mai predispusă spre infecții.

Cât de des spălați bebelușul este alegerea voastră, ca părinți. Trebuie totuși să țineți cont de anumite aspecte.

De reținut:

  • Temperatura camerei în care se face băița: 24 – 26 de grade Celsius.
  • Temperatura apei: 37 grade Celsius.
  • Nu este recomandat ca baia bebelușului să se facă în camera în care copilul doarme întrucât baia produce aburi care favorizează apariția mucegaiului.
  • Contactul copilului cu apa se face blând astfel încât micuțul să se obișnuiască cu apa treptat.
  • Este de preferat toaleta sub jet de apă curgătoare față de baia clasică pentru că în apă rămân reziduuri, oricât de mult încercăm să le evităm.

Este foarte important ca atunci când spălați copilul să curățați și spațiul de sub gât și din interiorul pliurilor, pentru că murdăria se poate fixa cu ușurință între cutele pielii.

Mai mult, laptele se poate scurge din gură, ajungând sub bărbie, zona sensibilă a bebelușului. Pentru a evita posibilele iritații, curățați blând gâtul micuțului.

Apa caldă va face ca pielea bebelușului să se usuce. Așadar, după baie trebuie să aplicați o loțiune din cap până-n picioare pentru a hidrata pielea.

Sub nicio formă bebelușii nu trebuie lăsați singuri în cadă. Este suficient să nu-i priviți câteva secunde pentru ca o tragedie să se întâmple.

Sunt cădițe special concepute pentru nou-născuți care au un suport ce vă ajută să pozitionați corect copilul în timpul băiței astfel încât micuțul să fie în siguranță, iar „munca” voastră mult mai ușoară. Căzile au și un termometru atașat astfel încât să puteți stabili temperatura apei ideală pentru baie.

Ce produse se folosesc pentru spălatul copiilor:

Se recomandă utilizarea produselor special create pentru copii, precum șampoanele sau săpunurile. Acestea sunt mai sigure pentru pielea bebelușului și nu vor fi dăunătoare dacă ajung în ochii lor.

Produsele de igienă trebuie adaptate vârstei bebelușului, stării lui de sănătate (atenție la bebelușii cu alergii, dermatite infecțioase etc).