Atunci când vine vorba de religie, mereu se găsesc păreri împărțite. Unul dintre cele mai discutate subiecte este dacă părinții necununați își pot boteza copilul. Preotul Maxim Melinti a decis să ne răspundă la această întrebare!

Pot părinții necununați să-și boteze copilul? Răspunsul preotului Maxim Melinti

“Când vine cineva să boteze copilul la biserică, primește lista cu "lucruri necesare", dar nimeni nu este întrebat dacă crede, de botează și dacă are nani credincioși.

Printre întrebări formale pentru tineri este dacă sunt cununați. De aici vine o dilemă a părinților: putem boteza copiii nefiind noi cununați?

Puteți să botezați! Și nimeni nu este în drept să vă oprească. Nici un canon nu vorbește despre cununia părinților. Însă sunt canoane care vorbesc despre pregătirea pentru primirea botezului - catehizarea, lucrul care mai puțin se respectă la noi.

"înainte de botez vor fi fost catehizaţi şi vor fi ascultat Sfânta Scriptură" (Can. 8 Sin. II Ecum.); "se cuvine ca cei ce sunt a se lumina (a se boteza) să înveţe credinţa" (Can. 78 Trulan);"Se cuvine ca cei ce vor să se lumineze să înveţe credinţa" (Can. 46 Laod.).

Așadar, părinții chiar nefiind cununați pot boteza copilul lor, însă nu înainte de a învăța ce este botez, ce înseamnă să fii creștin, în ce credem noi și cum...” 

Pot părinții necununați să-și boteze copilul? Răspunsul preotului Maxim Melinti

Sursa: Mamaplus.MD