mamaplus

Varicela poate să apară și a doua oară. Ce persoane sunt predispuse să se infecteze

-
//
21.02.2020

Varicela poate să reapară, chiar dacă ai suferit de această infecție. Reinfecția poartă numele de zona Zoster și este a doua etapă a varicelei. Dacă tu sau copiii ori alt membru al familiei ați avut această boala este foarte probabil ca virusul să rămână inactiv în corp și ani mai târziu să se reactiveze sub formă de zona Zoster.

Ce este varicela?

Varicela este o infecție virală care, în cele mai multe cazuri, se manifestă printr-o erupție dureroasă pe piele. Deși nu este o infecție ce poate pune viața în pericol poate fi dureroasă și poate produce un mare disconfort din cauza mâncărimii pe care o produce.

În prezent, există vaccinuri care ajută la reducerea riscului de face varicelă și un tratament precoce, care scurtează durata bolii și complicațiile ei.

Simptomele varicelei:

Simptomele varicelei variază de la o persoană la alta și pot fi diferite în funcție de timpul care a trecut de când pacientul a contractat boala. De asemenea, simptomele pot varia și în funcție de cât de sensibilă este pielea.

Unele dintre acestea:

  • durere;
  • arsuri ale pielii;
  • sensibilitate la atingere;
  • erupție roșie pe piele;
  • bubițe pline cu lichid, care se sparg și formează cruste.

La unele persoane pot să apară febră, dureri de cap, sensibilitate la lumină sau oboseală.

Zona Zoster este contagioasă la fel ca varicela?

Persoanele care fac zona Zoster pot răspândi virusul oricărei persoane care nu este imună la varicelă. Infectarea se poate face prin contact direct cu rănile deschise apărute în timpul erupției bolii. Persoana odată infectată va avea însă varicelă în loc de zona Zoster.

Ce persoane sunt predispuse să facă zona Zoster?

Anumite categorii de persoane pot prezenta un risc mai mare de a se infecta cu zona Zoster. Este vorba despre:

  • persoanele trecute de vârsta de 50 de ani;
  • persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau suferă de boli precum HIV;
  • persoanele care iau medicamente precum steroizi.

Cum se tratează zona Zoster?

Printre cele mai comune tratamente recomandate sunt antiviralele, cum ar fi Acyclovir. Este indicat să nu atingi rănile, să nu te scarpini, să nu spargi veziculele și să nu speli foarte frecvent zona. Pe zonele cu erupții nu se va aplica niciun alt produs în afara celor indicate de medic. Nu se vor aplica unguente naturiste sau produse cosmetice hidratante.