Femeia este înconjurată de dușmani fioroși: riduri, kilograme în plus, celulită, acnee și, desigur, vergeturi! Aceste dungi urâte de pe șolduri, abdomen și piept strică garantat buna dispoziție a multor femei.

Slăbitul rapid – o cauză a vergeturilor! Cum le putem combate?

De ce apar vergeturile?

Vergeturile au o origine mecanică, fiind cauzate de întinderea excesivă a pielii. Organismul „umple” aceste locuri cu țesut conjunctiv, la fel ca în cazul cicatricelor. Așa apar vergeturile. La început țesutul conjunctiv tânăr este înțesat cu capilare, de aceea vergeturile au o culoare roz intensă, iar uneori chiar violacee. Apoi țesutul conjunctiv îmbătrânește, pierde apa, iar odată cu ea și elasticitatea. Capilarele dispar. Din această cauză vergeturile capătă o culoare pală. (Chiar dacă vă bronzați, ele rămân albe. Aceasta se explică prin faptul că țesutul conjunctiv nu are pigment.)

Cea mai frecventă cauză a apariției vergeturilor este modificarea rapidă a volumului corpului. Tocmai din acest motiv femeile gravide sunt cele mai afectate. Dar iată și un nonsens aparent: vergeturile apar și pe pielea celor care slăbesc prea rapid. Întrebarea de ce se întâmplă acest lucru pare destul de justificată. Volumul corpului parcă s-a micșorat! De unde aceste întinderi ale pielii? Explicația este simplă: atunci când slăbim prea repede, circulația sangvină se înrăutățește, iar odată cu ea dispare și elasticitatea stratului subcutanat principal al dermei. Acolo unde pielea în exces formează riduri, ea „se rupe”, ca o hârtie uscată. Restul îl știți…

Specialiștii în nutriție au calculat exact viteza admisă de slăbire fără risc de apariție a vergeturilor pe burtă sau șolduri. Limita este următoarea: nu aveți voie să slăbiți cu mai mult de 2% pe lună. Pentru o femeie de 75 de kilograme, aceasta înseamnă un kilogram jumătate, nu mai mult!

Un rol important îl joacă și factorul genetic. Predispoziția spre formarea vergeturilor pielii se transmite prin ereditate. Dacă mama sau bunica dumneavoastră au suferit din cauza acestor dungi inestetice, aveți toate șansele să le faceți și dumneavoastră. Și vârsta este importantă. Oricât ar părea de ciudat, riscul apariției vergeturilor este cel mai mare la vârsta de 15-25 de ani. Aceasta se explică prin faptul că pielea tânără crește „prea” încet. Ea se rupe deseori, din cauza că nu ține pasul cu creșterea corpului. În schimb la vârste mai înaintate vergeturile practic nu există. Pielea reușește să se întindă. Se formează riduri adânci. Acestea păstrează o rezervă de „material” suficient pentru a compensa orice întindere. Femeile nordice sunt mai predispuse spre vergeturi decât cele din sud, deoarece au o piele mai subțire. Ce concluzii putem formula din cele expuse mai sus? Nu putem scăpa de vergeturi. Trist, dar adevărat…

Slăbitul rapid – o cauză a vergeturilor! Cum le putem combate?

Cum să luptăm cu vergeturile?

Specialiștii recomandă să mâncați mai multe proteine. Acestea reprezintă principalul material „de construcție” al pielii, care răspunde pentru regenerarea epidermei, pentru sănătatea și elasticitatea ei. Însă cuvântul decisiv în profilaxia (nu tratamentul!) vergeturilor îl au produsele cosmetice. Sarcina lor este de a hidrata la maximum pielea și de a stimula formarea colagenului. Cu cât mai hidratată este pielea și cu cât mai mult colagen conține, cu atât este mai elastică și mai fermă.

De fapt, un remediu sigur încă din vechime pentru profilaxia vergeturilor este uleiul de măsline. Însă în prezent acestuia i s-a alăturat un adevărat arsenal de produse cosmetice. De regulă, în componența lor intră elastina și colagenul natural, siliconul, diverși nutrienți, precum și acidul hialuronic – un hidratant puternic, care menține apa în straturile superioare ale pielii. De fapt, nici unul dintre acești componenți nu pot pătrunde în adâncimea pielii. Însă este suficient că ele creează la suprafață o peliculă subțire de protecție, care previne evaporarea apei.

Relativ recent au apărut preparate care previn apariția vergeturilor cu ajutorul extractelor vegetale. Uleiurile esențiale din lemn de trandafir, lămâie, mentă și uleiurile vegetale din germeni de grâu și nuci luptă activ cu flascitatea pielii, iar biozaharidele, rafferina de soia, hidrolizatul proteic de morcov și extractul din iarba tigrului previn întinderile, reduc cicatricele, întăresc structura fibrelor de susținere a pielii și previn ofilirea acesteia din contul hidratării pe termen lung. Cel puțin, așa afirmă producătorii. Trebuie să îi credem în totalitate? Și da, și nu. Fiecare dintre componenți și-a demonstrat eficiența în condiții sterile de laborator. Însă când ajungem la procesul de producție, multe depind de calitatea materiilor prime, de dozaje, de condițiile de păstrare și comercializare.

Slăbitul rapid – o cauză a vergeturilor! Cum le putem combate?

Concluzii privind vergeturile

Cea mai bună metodă de a ne feri de vergeturi este evitarea variațiilor bruște de greutate. Trebuie să luăm în greutate și să slăbim treptat, fără să fim seduse de propunerile de a slăbi câte cinci kilograme pe săptămână. Iar dacă, în pofida precauțiilor luate, vergeturile totuşi au apărut, nu vă grăbiți la saloanele cosmetice. Mai întâi întrebați prietenele și colegele referitor la procedurile pe care le-au urmat, saloanele care oferă astfel de proceduri, riscurile, complicațiile posibile și reacțiile adverse. Iar dacă nu vă ajută nimic, dați din umeri și trăiți mai departe. La urma urmei, nimeni nu a murit încă din cauza vergeturilor!

Sursa