Din grupul de risc fac parte pacienţii care au glicemii mari pentru că nu îşi controlează corect alimentaţia sau nu îşi urmează medicaţia, cei care au diverse alte comorbidităţi (boli cardiovasculare, boli pulmonare, renale, gastrointestinale, cancer, etc) sau complicaţii ale diabetului (ex. afectare renală). Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, trece în revistă precauţiile pe care trebuie să le aibă în vedere pacienţii cu diabet pentru a evita infectarea cu coronavirus, dar şi complicaţiile bolii în această perioadă.

Recomandări de bază pentru persoanele cu diabet în perioada de carantină

Să stea în casă cât de mult posibil! Se iese din casă doar pentru a asigura necesarul de igienă şi alimente, dacă nu dispun de rude care să îi ajute! Alimentaţia corectă trebuie respectată cu mare precauţie, iar igiena este vitală! Reguli de igienă: spălat pe mâini cât de des, după contactul cu obiecte care provin din afara casei (cumpărături de exemplu). Spălat pe corp zilnic pentru a îndepărta riscul să fie virusuri pe piele, păr, etc. Hainele trebuie schimbate zilnic, în special cele cu care se iese afară! Când vă dezbrăcaţi, atenţie să nu atingeţi faţa cu hainele posibil contaminate.

Se vor pune în maşina de spălat pentru a nu avea contact cu alte obiecte. Nu atingeţi faţa decât după ce vă spălaţi pe mâini. Pentru că virusul se înmulţeşte în gât, consumul de cantităţi mici de apă şi gargara sunt indicate la 15-30 minute! Puteţi apela la produse de genul apă de gură, apă cu sare, apă cu bicarbonat pentru gargară. Puteţi folosi picături de nas cu sare de mare +/- xylitol (efect anti-patogeni şi nu usucă mucoasele) pentru a menţine un mediu umed şi a favoriza eliminarea mucozităţilor.

Alimente recomandate persoanelor cu diabet

În această perioadă sunt indicate acele alimente cu nutrienţi anti-inflamatorii: legume, verdețuri, alimente cu pre şi probiotice, fermentate, fructe (în porţie mică), cereale integrale sau pseudocereale şi leguminoase în cantităţile permise (mei, hrişcă, quinoa, secară, ovăz, orz, grâu întreg, mazăre, linte, etc).

Cu mare precauţie trebuie gestionată cantitatea din fiecare, întrucât, fără mişcare mai deloc, se poate pierde controlul glicemic. Pentru cei care nu ţin post, se indică lactate de genul kefir, iaurt, ayran, brânză slabă sau carne mai puţin grasă. Mare atenţie la supra-consumul psihologic! O să fiţi tentaţi să mâncaţi mai mult ca de obicei, datorat situaţiei de restricţie! Aici interveniţi dumneavoastră şi vă obligaţi să faceţi un ritual alimentar de la care să nu va abateţi!

Cum trebuie să procedeze dacă se confruntă cu episoade grave de hipo sau hiperglicemie?

În situaţii extreme, vor suna la 112! Hipoglicemiile mai severe se corectează cu alimente care cresc glicemia rapid (zahăr dizolvat în apă, suc îndulcit, miere), dar în cantitate moderată, riscul fiind să se treacă de la hipoglicemie la hipergicemie. Hipoglicemiile mai uşoare se corectează cu alimente (fruct, produse din cereale, etc).

Hiperglicemiile apar pe fond de stres important (panica generată de situaţia actuală, etc) sau alimentar neadecvat. În general este bine să nu se corecteze cu suplimentarea medicaţiei fără acordul medicului.