Sfârșitul lunii august este, probabil, cea mai detestată perioadă de către persoanele care dezvoltă alergii la ambrozie. Anume acum plantele încep să dea în floare, iar polenul lor se răspândește cu ușurință, din cauza vântului.

mamaplus

În cel mai bun caz, bolnavii se aleg cu nasul înfundat, dar sunt situații când persoanele pot ajunge și la spital sau chiar să-și piardă viața.

Cei care au astfel de plante lângă casă sau pe dealuri sunt obligați de lege să o stârpească, amenzile variind între 600 și 4.500 de lei.

Expertul în sănătate publică, Luminița Suveica susține că principala măsură de prevenire a alergiei este evitarea locurilor unde știm că putem întâlni aceste plante. De asemenea, ar fi bine să purtăm măști de protecție și să ne spălăm cât mai des pe mâini și pe față.

Alergicii la ambrozie au creat și un grup online unde își povestesc experiențele. Tot acolo, a fost elaborată o hartă interactivă cu locurile unde poate fi găsită această plantă. Acum o lună, și ministerul Sănătății a emis un ordin prin care îndeamnă autoritățile locale să distrugă ambrozia, mai ales, în spațiile publice.

Sursa: tv8.md