mamaplus

Sexul oral crește riscul apariției cancerului. Cinci semne prin care boala poate fi depistată

0
//
17.02.2020

În jur de un caz din patru de cancer al gurii și unul din trei cazuri ale cancerului gâtului au legătură cu HPV, datele arătând că în cazul pacienților mai tineri majoritatea îmbolnăvirilor de cancer al gâtului sunt provocate de HPV.

Anna Middleton, igienist dentar de top și fondator al London Hygienist spune că „nu trebuie să ne prefacem că acest lucru nu se întâmplă.

„Există dovezi puternice privind creșterea cazurilor de cancer al gurii, în special în rândul oamenilor mai tineri, cauzată de HPV. Oamenii trebuie să fie precauți atunci când se implică în activități sexuale și trebuie să-și ia măsuri de precauție”, a declarat Middleton.

HPV este transmis de la om la om prin contactul cu pielea precum și contactul sexual, nefiind nevoie de penetrare pentru ca cineva să fie infectat cu virusul Papiloma uman.

Semnele infecției cu HPV și ale cancerului oral:

HPV nu prezintă simptome, așa că o persoană nu poate ști cu certitudine dacă este infectată. Totodată, infecția cu virusul Papiloma uman este extrem de comună.

De fapt, majoritatea oamenilor vor contracta un tip de HPV de-a lungul vieții lor.

În cazul femeilor, testarea HPV face parte din examenul medical cervical, dar nu există o analiză de sânge care poate arăta infectarea cu HPV. Așadar, în cazul în care există îngrijorări, femeile ar trebui să se prezinte la medicul de familie.

De asemenea, Anna Middleton a explicat care sunt semnele la care ar trebui să fim atenți:

Pete pe limbă

O pată albă sau roșie în interiorul gurii sau pe limbă ar putea fi un semn al cancerului oral. Dacă aceste pete persistă mai mult de trei săptămâni, persoana în cauză ar trebui să se prezinte de urgență la un medic stomatolog. Deseori, aceste pete nu sunt însoțite de durere și pot rămâne nedetectate. În plus, astfel de pete sunt de multe ori inofensive, dar câteodată precanceroase.

Ulcere care nu se vindecă

Ulcerele gurii sunt răni dureroase și chiar dacă pot provoca disconfort, aceste leziuni pot dispărea de la sine după o săptămână de la apariție. Totuși, dacă rănile devin tot mai grave, acesta ar putea fi un semn al cancerului.

Astfel de leziuni apar, de obicei, pe limbă sau sub aceasta, dar pot fi găsite și în alte părți ale cavității bucale.

O inflamație în gură

Dacă o inflamație în gură persistă pentru mai mult de trei săptămâni, este nevoie de o consultație la medic. Virusul Papiloma uman poate cauza excrescență în cavitatea bucală, iar acestea nu sunt dureroase, dar imediat ce sunt descoperite trebuie tratate și înlăturate pentru că pot duce la cancer.

Regula generală este: Dacă ceva anormal persistă pentru mai mult de trei săptămâni este nevoie de asistență medicală.

Durere când înghiți

Există multe cauze ale durerii la înghițire, iar majoritatea acestora sunt asociate cu răceli sau infecții ale sinusurilor. Cu toate acestea, chiar dacă astfel de cazuri sunt rare, durerea la înghițire poate fi un semn al cancerului. Dacă aceste simptome persistă de ceva timp, trebuie cerută părerea unui profesionist medical.

O umflătură în gât

Cunoscută drept „Globus pharyngis”, aceasta este senzația unei umflături în gât sau a unui obicet care e blocat acolo, însă nu există nicio obstrucție anume. De obicei, cancerul gurii și cel al gâtului se dezvoltă la oamenii care au și alți factori de risc precum fumatul, consumul de băuturi alcoolice și antecedente de infecție cu HPV. 

Așadar, dacă prezentați unele dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să cereți cât mai repede sfatul unui specialist.

Descoperirea cancerului în fazele inițiale este egală cu cele mai bune șanse de vindecare.