Colectarea urinei de la propriul copil – s-ar părea că acesta este un lucru pe care îl poate face cu ușurință orice părinte. În realitate însă, majoritatea nici nu cunosc regulile principale de colectare a urinei. Iar în consecință, rezultatele analizelor sunt incorecte, ceea ce poate pune la îndoială diagnosticul și oportunitatea tratamentului prescris.

Regulile de colectare a urinei la copil

Pentru început trebuie menționat că regulile de colectare a urinei se deosebesc nu doar după criteriul de sex, ci și după cel de vârstă. Cu alte cuvinte, pentru fiecare băiețel și fetiță la vârste diferite există recomandații specifice privind colectarea urinei.

Pregătirea de cu seară

Pentru început trebuie să aveți grijă de alimentație. În ajunul analizei, în meniul copilului nu trebuie să apară produse noi. De asemenea, trebuie să excludeți produsele sărate, dulci sau condimentate în cazul copiilor mai mari. Dacă în ajun în familie este o sărbătoare, este mai bine să amânați analizele. Copilul va vrea să guste o bucățică de tort sau alte bucate gustoase, iar să i le interziceţi în acel moment înseamnă să îl privați de bucuria și plăcerea sărbătorii.

De asemenea, înainte de somn trebuie să spălați organele genitale ale copilului cu săpun pentru copii. Desigur, aceasta nu exclude clătirea de dimineață cu apă.

Copilul până la 1 an

La această vârstă copiii nu pot încă să își controleze senzația de urinare, de aceea este important să nu pierdeți momentul în care micuțul va vrea să facă pipi. Părinții trebuie să se trezească cu cel puțin 10 minute înaintea copilului, pentru că acesta va urina, cel mai probabil, imediat după trezire, iar să știi când se va întâmpla acest lucru următoarea dată este destul de greu.

Regulile de colectare a urinei la copil

Regulile de colectare a urinei la copii

Aşadar, părinţii trebuie să se spele pe mâini cu săpun, iar apoi să apropie copilul de robinet cu mişcări uşoare, dar rapizi. Spălaţi cu îndemânare zona genitală. Timpul folosit pentru spălare nu trebuie să depăşească jumătate de minut, pentru că puteţi pierde partea cea mai importantă a procesului. Acum este timpul să puneţi copilului colectorul special de urină. În prezent acestea sunt cele mai recomandate de către medici pentru colectarea unor analize rapide şi calitative ale urinei. După ce procesul se încheie, nu aveţi decât să turnaţi conţinutul din rezervorul colectorului în pahar.

Dacă aveţi forţe şi dorinţă, puteţi ţine copilul în braţe deasupra unui borcan sterilizat de sticlă. Această metodă de colectare a urinei este potrivită pentru părinţii care au obişnuit deja copiii cu oliţa.

Cât priveşte colectarea în oliţă, actualmente această metodă nu este considerată prea potrivită. Dacă oliţa este de plastic, aceasta are diverse microfisuri şi zgârieturi, în care se adună murdăria, de aceea rezultatele pot fi incorecte.

Pentru părinţii de fetiţe, care abia dacă au împlinit câteva săptămâni, recomandăm următoarea metodă. Spălaţi bine o farfurioară, apoi prelucraţi-o la abur. După ce se răceşte, farfurioara trebuie pusă sub funduleţul fetiţei. De regulă, rezultatele analizelor colectate astfel sunt corecte, iar procedurile nu trebuie repetate.

Regulile de colectare a urinei la copil

Copilul de 1-2 ani

La această vârstă copilul este aproape că familiarizat cu oliţa, iar aceste cunoştinţe trebuie folosite pentru colectarea analizelor. Se recomandă instalarea în oliţă a unui borcănaş nu prea înalt. Chiar dacă în borcănaş a ajuns o cantitate mică de urină, aceasta este suficientă pentru analize. În cazul în care această recomandare este respectată, rezultatele obţinute nu sunt distorsionate. Desigur, în acest caz este destul de greu de urmărit colectarea urinei „medii”, adică a urinei care arată tabloul cel mai veridic al stării de sănătate a organismului.

Copilul de 2-3 ani

La această vârstă vă puteţi înţelege deja cu micuţul că în ziua următoare el va avea de urinat în pahar. Copiii îşi pot controla deja senzaţia de urinare, ceea ce uşurează situaţia. Puteţi folosi aceeaşi oliţă, în care să instalaţi un borcănaş. Este bine dacă băiatul ştie deja să urineze în vasul de WC, din picioare. În acest caz părinţilor nu le rămâne decât să apropie paharul după câteva secunde de la începutul urinării. Fetiţele pot fi rugate să urineze în cada de baie, încălzită în prealabil, iar mama va apropia paharul de jetul de urină, pentru a colecta analiza.

Copiii mai mari de 3 ani

La această vârstă copiii sunt deja conştienţi, iar colectarea analizelor nu prezintă nici un fel de dificultăţi. Recomandări speciale nu există. Fiecare părinte poate găsi o soluţie proprie. În cazul fetiţelor este mai uşor să colectaţi urina în cada de baie, după ce s-au spălat în prealabil, iar în cazul băieţilor – la WC, părinţii urmând doar să apropie paharul de jetul de urină.

Regulile de colectare a urinei la copil

Adevăruri care nu trebuie uitate

Nu trebuie să colectaţi analiza din timp, de cu seară. Acest lucru se explică prin faptul că enzimele conţinute în urină se dezintegrează rapid, iar spre dimineaţa analiza nu va mai fi veridică. Borcanul este mai bine să îl sterilizaţi de cu seară, iar apoi să îl acoperiţi cu un capac steril. Sau să cumpăraţi pahare speciale de unică folosinţă pentru analize. Acest lucru vă va scuti de probleme dimineaţa. Şi, în sfârşit, puteţi ajuta copilul cu sunete suplimentare. De exemplu, sunetul apei curgând conduce instinctiv la relaxarea muşchilor sfincterului vezicii urinare, iar aceasta permite colectarea mai rapidă a analizei.

Sursa