Pediatrul Mihai Stratulat explică de ce antibioticele nu se indică la fiecare viroză

Pediatrul Mihai Stratulat explică de ce antibioticele nu se indică la fiecare viroză

-
//
26.09.2017

Pediatrul Mihai Stratulat a explicat în cadrul unei emisiuni televizate de ce antibioticele ar trebui să fie indicate cu atenție copiilor, doar în cazurile diagnozelor grave, ci nu la fiecare viroză. 

Pediatrul Mihai Stratulat explică de ce antibioticele nu se indică la fiecare viroză

Invitat în cadrul unei emisiuni de la postrul TVC 21, pediatrul Mihai Stratulat a vorbit despre antibioticele administrate copiilor și a explicat de ce nu se recomandă să fie prescrise la fiecare pas.

„Trebuie să indicăm antibioticile atunci când avem o diagnoză pusă de infecție bacteriană. Când avem o diagnoză de pneumonie, confirmată inclusiv radiografic, dar nu prin puctul acela alb, care îl căutăm pe peliculă, daro capacitate mai mare. Doar atunci putem pune această diagnoză. Când avem o pielonefrită, un abdomen acut, când avem o angină foliculară – acestea sunt cazurile, în care întra-devăr sunt necesare antibioticele.

În marea majoritate a cazurilor, la infecții virale, cu debut acut, cu febră înaltă, nu se recomandă antibiotice. Dacă la fiecare viroză, mai ales în primii 5 ani de viața, când copilul o să o aibă destul de des, o să-i dăm antibiotic, în cazul acesta va scade imunitatea. Am foarte multe cazuri, în care vin părinții și spun că de șase ori, în jumătate de an au avut pneumonie și s-au tratat cu antibiotice. Acești copii au intrat într-un cerc vicios și următoarea viroză pe care o prinde copilul, având o imunitate scăzută va suporta mai greu. Și, atunci iarăși recurc la antibiotice.

Pe lângă asta, toate aceste antibiotice, în timp o să le creeze o rezistență și atunci când va fi nevoie cu adevărat de un tratament antibacterian, vom fi nevoiți să începem cu cu a treia generație (de antibiotice) pentru că, cel mai probabil, prima și a doua nu va avea efect”, a încredințat Mihai Stratulat.

Sursa: Ea.md