Care persoane sunt considerate atrăgătoare din punct de vedere sexual? Cum influenţează viaţa sexuală asupra relaţiilor cu partenerul şi cum putem afla despre potenţialul sexual al omului fără verificări în practică? Oricât ar părea de ciudat, astăzi cercetătorii pot răspunde la aceste întrebări. Şi, după cum veţi vedea în cele ce urmează, unele mituri răspândite vor fi demontate. Prin urmare, iată rezultatele celor mai curioase studii ştiinţifice la teme „sexuale”.

Mituri „sexuale” şi fapte ştiinţifice

Frumuseţea nu este pe primul loc

Mulţi consideră că o femeie frumoasă este automat dorită de toţi bărbaţii. De fapt însă, bărbaţii sunt atraşi nu atât de femeile frumoase, cât de cele cu sex-appeal. Astfel, majoritatea bărbaţilor consideră sexy nu atât tinerele slabe, cât femeile cu forme generoase. Dacă tânăra este destul de suplă, dar are bust şi fese generoase, este varianta ideală: sexul nu are treabă cu podiumul… În schimb fetele cu siluete plate, fără forme, sunt preferate doar de un număr redus de bărbaţi.

Cât priveşte sânii, este greu să stabilim mărimea bustului preferată de bărbaţi. Unora le plac sânii mari, altora – sânii mici, care încap în palme. Însă, în general, toţi sunt atraşi de sânii care se privesc proporţional în raport cu corpul. Aceasta înseamnă că un bust generos pe un corp firav nu poate fi considerat sexy. La fel se întâmplă şi în cazul sânilor mici pe un corp mare. 

Săruturile ne ajută să cunoaştem mai bine potenţialul partener

Problema rolului săruturilor în relaţiile dintre femei şi bărbaţi a fost cercetată de savanţii francezi. Ei au antrenat în acest studiu 500 de cupluri, pe care le-au împărţit în trei grupe. În prima grupă au intrat cuplurile care aveau o relaţie cât de cât îndelungată, în grupa a doua – cele care abia au început să se întâlnească, iar în grupa a treia – persoane care nu se cunoşteau între ele. Toţi participanţii au fost rugaţi să se sărute, iar apoi să răspundă la o serie de întrebări. Rezultatele au arătat că săruturile nu au avut un impact prea mare asupra persoanelor din prima grupă. În schimb voluntarii din celelalte două grupe au recunoscut că au primit o mulţime de informaţii despre partener prin intermediul sărutului.

După părerea experţilor, sărutul ne poate povesti multe despre temperamentul persoanei, imaginea de sine, spiritul de aventură şi, desigur, experienţa sexuală. De aceea, pentru a vă cunoaşte mai bine partenerul, sărutaţi-vă cât mai des. 

Mituri „sexuale” şi fapte ştiinţifice

Femeile sunt la fel de înclinate spre sex ocazional ca bărbaţii

Tradiţional se consideră că reprezentantele sexului slab, spre deosebire de bărbaţi, acceptă mai rar sexul de la prima întâlnire. Acest mit a fost demontat recent de cercetătorii de la Universitatea „Johann Gutenberg” din Mainz (Germania). Ei au stabilit că, sub acest aspect, nu există o mare deosebire între reprezentanţii celor două sexe.

60 de voluntari heterosexuali au fost adunaţi într-un laborator. Li s-au arătat fotografii ale unor persoane necunoscute de sex opus şi li s-a spus că acestea au manifestat dorinţa de a face sex cu ei. Întâlnirile cu aceste persoane puteau fi stabilite prin intermediul unui site de matrimoniale. Spre surprinderea cercetătorilor, numărul de femei care au acceptat sexul cu necunoscuţii a fost acelaşi cu numărul bărbaţilor.

Curios este faptul că studiul desfăşurat în anul 1989 a arătat că sexul la prima întâlnire îi atrage în special pe bărbaţi. Dar în acel caz participanţii făceau cunoştinţă pe stradă, însă în societate există anumite prejudecăţi referitor la cunoştinţele pe stradă, spun experţii. Ei au presupus că femeile acceptă mai rar sexul dacă propunerea a fost făcută într-un loc public, din teama de a nu fi judecate. În schimb, în faţa calculatorului ele se simt mai liber, de aceea multe dintre ele nu s-au temut să fixeze întâlniri romantice cu bărbaţii care le-au atras.

Orgasmul predispune spre sinceritate

Satisfacţia sexuală ne poate stimula să povestim partenerului lucruri din cele mai intime. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea Connecticut şi Universitatea Iowa. Chestionând o serie de voluntari, ei au stabilit că imediat după orgasm multe persoane sunt cuprinse de un puseu de sinceritate.

Aceasta se explică prin faptul că în timpul orgasmului organismul produce oxitocină, numită „hormonul dragostei”. El contribuie la ridicarea stării de spirit, care se asociază, involuntar, cu persoana aflată alături. Avem un sentiment de recunoştinţă şi încredere faţă de persoana care ne-a produs plăcere… În plus, nivelul de cortizol („hormonul stresului”) scade, iar ca urmare ne simţim în siguranţă cu această persoană.

Toate acestea le determină pe unele persoane să se deschidă. După un sex bun suntem gata să povestim partenerului lucruri pe care niciodată nu am fi îndrăznit să le povestim nici celor mai apropiaţi prieteni sau rudelor şi pe care nu i le-am fi spus niciodată dacă nu am fi avut orgasm.

Mituri „sexuale” şi fapte ştiinţifice

Sexul frecvent provoacă răcirea relațiilor

Se consideră că sexul de calitate este cheia unor relații reușite. Însă, după părerea specialiştilor de la Universitatea „Carnegie Mellon” (SUA, statul Pensilvania), partenerii care fac sex prea des îşi pierd mai rapid interesul unul faţă de altul. La studiu au participat 128 de familii cu vârste între 35 şi 60 de ani. Ei au fost rugaţi să completeze trei anchete detaliate: una înainte, una în timpul şi alta după experiment. Întrebările erau referitoare la gradul lor de satisfacţie faţă de relaţie.

S-a stabilit că cei care făceau sex zilnic se plictiseau mai repede unul de celălalt în comparaţie cu cei care practicau sexul mai rar, să zicem o dată pe săptămână.

Problema constă în faptul că sexul în sine poate provoca situaţii de conflict, pentru că cel mai important lucru nu este cantitatea, ci calitatea. Tocmai de aceea sexul mai rar, dar de calitate este o variantă mai bună comparativ cu sexul des, dar neglijent.