mamaplus

Mesaj important: „Sunt o doctoriță gravidă şi vreau ca toată lumea să ştie asta despre coronavirus!”

0
//
16.03.2020

Neha Pathak este o doctoriță din America, însărcinată cu al treilea copil. În contextul pandemiei de coronavirus, care cuprinde treptat zone întregi din Statele Unite, ea transmite un mesaj important tuturor oamenilor, în special gravidelor care îşi fac griji pentru viața lor şi a copiilor lor nenăscuți. Redăm mai jos mesajul integral al doctoriței şi sperăm să-l dați mai departe, pentru că merită!

„Sunt însărcinată în 29 de săptămâni. Din cauza pandemiei de coronavirus, la care nimeni nu s-a aşteptat, este firesc să fiu îngrijorată. Ştiu că stresul nu îmi face bine, mai ales că sunt însărcinată. Dar sunt îngrijorată pentru soțul meu, medic şi el, ca mine, pentru fetele mele, pentru tatăl mei de 84 de ani, care locuieşte cu noi.

Din păcate, nu avem până acum răspunsuri la toate întrebările privind COVID-19. Nu ştim cât va dura această situație, nici în Statele Unite, nici în restul lumii. Ştim doar că este aici, că va infecta din ce în ce mai mulți oameni, dar câți anume... nimeni nu poate şti.

De asemenea, nu avem informații foarte multe despre COVID-19 şi sarcină (credeți-mă, m-am documentat!).

Eu şi soțul meu am vorbit de multe ori cu copiii noştri despre importanța spălatului pe mâini. Fetele mele, de 8, respectiv 6 ani, mi-au spus că ştiu cât de important este să se spele corect pe mâini pentru ca eu să fiu protejată, copilul meu nenăscut să fie în siguranță, la fel şi bunicul lor.

În afară de spălatul pe mâini, este important să dezinfectăm zilnic suprafețele pe care le atingem în mod obişnuit şi să evităm să atingem cu mâna mânerele şi clanțele. Am descoperit moduri ingenioase de a face multe lucruri cu coatele.

Folosesc echipament de protecție special la spital, dar nu port mască în afara serviciului (vă reamintesc că măştile nu sunt recomandate persoanelor care nu lucrează în sistemul sanitar sau celor care nu au grijă de o persoană infectată cu noul coronavirus). De asemenea, nu fac deplasări mai departe de serviciu, luat copiii de la şcoală şi înapoi acasă. 

Este foarte important să vă protejați şi de alte infecții, nu doar de coronavirus. Toată familia mea este vaccinată antigripal! În plus, fiind în al treilea trimestru de sarcină, mi-am făcut vaccinul Tdap împotriva tusei convulsive. Acesta este important şi pentru sănătatea copilului meu, pentru că îl protejează în primele săptămâni şi luni de viață.

Sunt medic de Medicină internă şi specialist în Nutriție, aşa că încerc să mănânc cât mai sănătos: fructe şi legume în fiecare zi, cât mai multă apă, mişcare pe parcursul zilei şi un somn odihnitor noaptea.

Am de gând să alăptez odată ce voi naşte. Până acum, nu există nicio dovadă că noul coronavirus ar pătrunde în lichidul amniotic sau în laptele matern.

Fiecare trebuie să facă tot ce-i stă în putință pentru a-şi menține sănătatea şi a se proteja. Aceasta este soluția pentru a ține lucrurile sub control şi a nu intra în panică. Prin urmare, m-am asigurat că tatăl meu are medicamentele necesare pentru cel puțin o lună şi un stoc suplimentar de medicamente, în caz de urgență.

Locuiesc în Georgia, unde sunt câteva cazuri confirmate cu noul coronavirus. Recent, o şcoală din districtul vecin a fost închisă. Aşa că sunt cu ochii pe ştiri şi monitorizez situația de aici, pentru că e posibil să se întâmple acelaşi lucru.

Cred cu tărie că trebuie să sprijinim sistemul medical cu toate forțele în următoarea perioadă. Măştile pe care le cumpărați din farmacii şi alte medicamente care nu vă sunt de folos pot fi necesare în spitale, unde medicii chiar au nevoie de ele pentru a salva vieți şi a-şi salva propria viață.

Am stat 4 ore în holul cabinetului de ginecologie, în aşteptarea rezultatelor la anumite teste pe care le-am făcut, dar nu am purtat mască, pentru că nu aveam nevoie de ea. Pur şi simplu m-am spălat pe mâini, am păstrat distanța față de alte persoane şi, dacă am tuşit sau strănutat, am făcut-o cu gura şi nasul acoperite cu un şervețel, pe care ulterior l-am aruncat la gunoi şi apoi, din nou, m-am spălat pe mâini cu apă şi săpun.

Aşa că tot ce vă pot spune este să fiți cu picioarele pe pământ, dar pregătiți pentru schimbări pe care nu le-ați anticipat.

Pentru celelalte gravide care mă citesc acum (şi, sincer, pentru toți), recomand lucrurile simple, pe care toată lumea le ştie, dar care s-au dovedit eficiente: spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, evitați contactul cu persoanele bolnave şi aveți grijă pe ce puneți mâinile, nu vă atingeți fața (gura, nasul, ochii) cu mâinile neigienizate, mâncați sănătos, beți cât mai multă apă, odihniți-vă şi faceți mişcare.

Corpul sănătos luptă mai eficient cu orice tip de infecție. Şi păstrați-vă calmul!

Ştim până acum că bătrânii cu afecțiuni cronice (boli de inimă, de plămâni) şi bărbații fumători sunt mai expuşi riscului de infecție şi complicații. Dar şi personalul medical este o categorie la mare risc, deoarece trebuie să trateze aceşti pacienți. 

Încă nu se ştie de ce femeile – inclusiv gravidele – par să fie puțin mai ferite de infecția cu noul coronavirus. Dar ce se ştie sigur este că gravidele prezintă un risc crescut de infecție virală, precum gripa. Din datele limitate privind epidemiile cu SARS (din 2002-2003) şi cu MERS (2012), ştim că gravidele prezintă un risc uşor mai crescut de avort spontan sau naştere înainte de termen, arată un raport  CDC.

Chiar dacă COVID-19 face parte din aceeaşi familie de coronavirusuri precum SARS sau MERS, până acum nu au existat cazuri de infecții severe cu coronavirus raportate la gravide. Dar, repet, datele sunt limitate şi în continuă schimbare.

Şi copiii par să fie mai feriți de complicațiile coronavirusului, chiar dacă şi ei pot fi infectați. Potrivit datelor, majoritatea copiilor diagnosticați cu COVID-19 prezentau simptome uşoare de răceală – febră uşor ridicată, rinoree sau tuse.

Rețineți că aceasta este o infecție nouă, complet necunoscută, care a traversat întreaga planetă. Chiar dacă peste 80% din pacienții infectați se vindecă şi nu prezintă complicații, trebuie să fim pregătiți pentru schimbări în ritmul de viață, din cauza măsurilor de protecție impuse de autorități în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne feri de infecții este să continuăm să respectăm regulile de igienă, chiar şi după ce pandemia de coronavirus va trece. Doar aşa vom putea reduce riscul ca, pe viitor, o altă pandemie să ne amenințe sănătatea!”