Istoria ne arată că menstruația a fost un subiect tabu până recent. Acum, iată că lipsa ei reprezintă un lucru rușinos. Așa că am hotărât să înlăturăm stigma și să vorbim deschis despre menopauza prematură.

mamaplus

1% din femeile cu vârste cuprinse între 15 și 40 de ani la nivel global sunt afectate astăzi de sindromul menopauzei precoce. Menopauza este un proces biologic firesc, prin care toate femeile vor trece la un moment dat în viață, însă de obicei este văzută ca o etapă a vârstei de mijloc, instalându-se între 40 și 55 de ani. Atunci, ovarele vor înceta să mai producă hormoni sexuali, estrogen, progesteron și menstruația va înceta să mai existe.

Cu toate acestea, potrivit statisticilor, una din 1.000 de femei cu vârsta între 15 și 29 de ani și una din 100 de femei între 30 și 39 de ani sunt diagnosticate cu menopauză prematură, ce se definește prin finalizarea vieții reproductive la o vârstă timpurie.

Din păcate, cauzele care duc la instalarea menopauzei precoce sunt destul de dificil de identificat și pot fi de ordin natural sau medical. Cauzele genetice se datorează unor cromozomi anormali sau unor gene individuale anormale. Sindromul Turner este o astfel de anomalie, ce apare atunci când femeie au doar un cromozom X, în loc de doi cum ar fi normal, iar acest lucru poate determina dereglări ale sistemului reproducător culminând cu insuficienţă ovariană prematură.

Uneori însă, din cauza tratamentelor medicale urmate, se poate instala menopauză prematură. Astfel că, în cazul chimioterapiei sau a tratamentelor cu radiații folosite în vindecarea cancerului, ovarele pot fi afectate în mod direct și pot opri menstruația.

Primul lucru pe care femeile îl vor remarca atunci când vorbim despre menopauză prematură și va fi un semnal de alarmă că ceva nu e în regulă e un ciclu menstrual neregulat, rar sau aproape absent. 

Din păcate, nu există un leac care să o vindece sau care să prevină această menopauză prematură, singurele metode aplicate fiind doar de a îmbunătăți calitatea vieții și de a ajuta femeile să-și continuie existența într-un ritm normal. Terapia insuficienței ovariene premature se bazează în general pe administrarea medicației hormonale ce are ca scop optimizarea nivelului de estrogeni din sânge și care este totodată și o metodă eficientă de a preveni osteoporoza.

Sursa