mamaplus

Medicul Adrian Streinu Cercel: „Spirtul nu este un dezinfectant bun pentru coronavirus”. Ce ne sfătuiește să folosim

0
//
12.03.2020

Medicul Adrian Streinu Cercel, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a declarat că spirtul medicinal nu este un dezinfectant eficient pentru uciderea virusului Covid-19. 

Doctorul recomandă dezinfectanți pe bază de alcool, speciali, pe bază de biocide.

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu folosește la nimic. Spirtul medicinal nu este bun. Substanțele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid. Sunt bune și substanțele pe bază de clor, dar nu clorhexidină pentru că s-a demonstrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că acelea și ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viața de zi cu zi”, a declarat medicul.

Măsuri de prevenție împotriva COVID-19:

Respectă igiena respiratorie!

Când tușești și strănuți, acoperă gura și nasul cu pliul cotului sau cu un șervețel – aruncă șervețelul imediat într-un coș închis și curăță mâinile cu un dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun și apă. 

DE CE? Acoperirea gurii și a nasului când tușești sau strănuți previne răspândirea germenilor și a virusurilor. Dacă strănuți sau tușești în palme, poți contamina obiectele sau persoanele pe care le atingi.

Păstrează distanța de siguranță!

Menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, în special cele care tușesc, strănută și au febră. 

DE CE? Atunci când cineva care este infectat cu o boală respiratorie, cum ar fi 2019-nCoV, tusea sau strănutul proiectează mici picături care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inspira virusul.

Evită să îți atingi ochii, nasul și gura!

DE CE? Mâinile ating multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poți transfera virusul de la suprafață la voi. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, mergi din timp la medic.