mamaplus

Medicii bat alarma: Sistarea vaccinărilor ar putea cauza izbucnirea numărului de infecții

-
//
30.04.2020

Pe timp de pandemie, vaccinările în Moldova au fost sistate, de acestea beneficiind doar nou-născuții la maternitate. Reprezentanții sistemului de sănătate de la noi se arată alarmați de această situație și afirmă că există riscul izbucnirii unor infecții ținute sub control anterior prin imunizări.

Potrivit ANSP, în prezent în Moldova, vaccinările au fost sistate din cauza pandemiei COVID-19. De imunizare beneficiază doar copiii nou-născuți, fiind vaccinați contra hepatitei B și BCG. Pot obține vaccinări anti-rabie și cei expuși riscurilor. Totuși, sistarea imunizărilor, în opinia reprezentanților din sănătate, ar putea cauza izbucnirea numărului de cazuri de infecții ținute astfel sub control.

Un exemplu ar fi tusea convulsivă - afecțiune răspândită în regiunea de nord și centru a țării, rujeola – în comunități închise. Totodată, există riscul de răspândire a difteriei la hotare așa cum sunt înregistrate cazuri în regiunile apropiate din Ucraina. 

Potrivit vicedirectoarei Institutului Mamei și Copilului, Ninel Revenco, la nivel mondial s-a demonstrat că în condiții de pandemie mai mult de 117 milioane de copii vor omite vaccinările obligatorii, vaccinări care sunt incluse în programul național la majoritatea țărilor OMS. 

La fel ca alte țări sistemele de sănătate din R. Moldova este alertat pe marginea acestui fapt. „Lupta cu COVID-19 cumva a umbrit necesarul în profilaxia îmbolnăvirilor la copii sugari. Riscului sunt supuși copiii născuți în ianuarie -februarie, așa cum pot omite acum vaccinările ca cele contra rotavirusului”, a menționat Ninel Revenco în cadrul unui seminar online.

În condițiile epidemiei de COVID-19, Ministerul Sănătății de rând cu reprezentanții ANSP și cei ai instituțiilor de sănătate intenționează să reorganizeze aceste servicile de imunizare 

Astfel, s-a menționat că imunizarea ar putea reîncepe odată cu încheierea situației de urgență în țară, termen la care sistemul de sănătate ar trebui să fie pregătit pentru a relua vaccinările.

Reprezentatul ANSP a ținut să menționeze că vaccinarea rămâne a fi cea mai eficientă și cea mai sigură metodă de profilaxie a bolilor, fiind gratuită și accesibilă.