Medicamente și alimente incompatibile. Acest lucru ar trebui să-l știe fiecare!

Medicamente și alimente incompatibile. Acest lucru ar trebui să-l știe fiecare!

-
//
29.06.2015

Puțini dintre noi își schimbă obiceiurile alimentare pe parcursul tratamentului, fără să știe că, combinația dintre unele medicamente cu anumite alimente pot agrava starea în care se află sau pot neutraliza efectul terapeutic al praparatelor.

Medicamente și alimente incompatibile. Acest lucru ar trebui să-l știe fiecare!

Acest proces funcționează și invers. O alimentație sănătoasă, adecvată poate acționa ca un factor terapeutic suplimentar, îmbunătățind efectul medicamentelor și facilita procesul de vindecare.

Ce medicamente v-au fost prescrise?

✔ Antibiotice: biomicin, tetracycline și altele de acest gen, sunt printre cele mai „conflictuale” preparate. Din meniu trebuie exclus laptele și produsele lactate, deoarece acestea neutralizează aproape complet acțiunea antibioticelor. Renunțați la alcool. Consumați mai multe fructe, legume și verdețuri. Abțineți-vă temporar de la alimente acide: băuturi carbogazoase, sucuri, vin sec și alimentele care se prepară folosind oțet.

✔ Antidepresive: aceste medicamente includ în componența lor inhibitori ai monoaminooxidazei, astfel încât este mai bine să nu fie combinate cu brânzeturi cu mucegai, varză murată, sos de soia, ficat de vită și de pui, pește și cărnuri uscate, iaurt, smochine, stafide și smântână. Toate aceste produse conțin tiramină, care în combinație cu inhibitori de monoaminoxidază poate crește tensiunea arterială.

Notă: În timpul administrării antidepresivelor, trebuie să evite consumul de alcool, în special al vinului roșu.

✔ Anticoagulante: aceste preparate nu pot fi combinate cu suc de merișoare, alte băuturi din merișoare și merișoarele în sine. Această combinație poate provoca hemoragii interne.

✔ Aspirina. Dacă administrați aspirină, evitați consumul alimentelor care conțin mici cantități de proteine, grăsimi și carbohidrați, de altfel, efectul medicamentului poate fi redus în jumătate. Evitați sucurile din citrice, deoarece în combinație cu aspirina, acestea provoacă iritații severe ale mucoasei stomacului.

Notă: Nu beți aspirina cu lapte (se crede că această metodă protejează mucoasa stomacului), deoarece neutralizează complet medicamentul, acesta pur și simplu nu va avea niciun efect.

Medicamente și alimente incompatibile. Acest lucru ar trebui să-l știe fiecare!

✔ Analgezice. Piramidon, amidopirina și altele, nu se recomandă să se combine cu afumăturile, deoarece acestea le neutralizează toate efectele benefice.

✔ Tratamente hormonale. Ei au un impact asupra metabolismului, astfel încât pentru prevenirea complicațiilor ar trebui să se consume brânză și alte produse lactate, precum și caise uscate, pește, stafide, fructe de pădure și dovleac (aceste alimente conțin proteine, săruri, potasiu și vitamine).

✔ Medicamente care conțin Fier. Dacă luați astfel de medicamente renunțați la cafea, ceai, făinoase și dulciuri, produse lactate și nuci. Toate aceste produse împiedică absorbția fierului în organism.

✔ Clofelina (scade tensiunea arterială) nu poate fi combinată cu alcool. Alcoolul neutralizează efectul medicamentului, care poate provoca o creștere bruscă a tensiunii arteriale.

Notă: dacă clofelina este combinată cu alcool, aceasta ar putea duce la pierderea cunoștinței. Acest truc este folosit adesea în filme de către personajele negative.  

✔ Medicamente diuretice. Acestea contribuie la eliminarea potasiului din organism. Pentru a reface rezervele de potasiu trebuie să se consume mazăre verde, spanac, caise, sfeclă, ceapă, cartofi, mere și morcovi.

Medicamente și alimente incompatibile. Acest lucru ar trebui să-l știe fiecare!

Notă: diureticele nu trebuie combinate cu lemnul dulce. Lemnul dulce conține substanțe care blochează activarea glucocorticoizilor și mineralocorticoizi. De asemenea, lemnul dulce combinat cu diuretice, duce la creșterea eliminării apei din organism (poate cauza deshidratare) și de potasiu (poate afecta musculatura).

✔ Medicamente antireumatice. Aceste preparate au efecte foarte agresive asupra mucoasei tractului gastro-intestinal, de aceea pe parcursul administrării lor se va respecta o dietă strictă. Renunță și la fructele în stare crudă, la alimentele prăjite, ciuperci, bulioane din carne și pește.