mamaplus

Medic de familie: „Febra mai mare de 38,5 grade Celsius ar trebui să ne îngrijoreze”

-
//
26.02.2020

În contextul epidemiei de gripă din țara noastră, medicii oferă cu regularitate informații utile cetățenilor, despre riscul infecțiilor respiratorii acute și măsuri de protecție împotriva acestora. În cazul în care o persoană manifestă simptome de gripă, precum tuse, febră, amețeli etc., este recomandat să apeleze de urgență la ajutorul medicului. 

În cadrul unei emisiuni TV de la noi, Gheorghe Necula, medic de familie al Centrului Medicilor de Familie nr. 10 din sectorul Râșcani al capitalei, a vorbit despre situația epidemiologică actuală din Republica Moldova, dar și despre regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a preveni o răceală sau gripă.

„La moment sunt foarte multe cazuri de infecții respiratorii acute, atît gripă, cât și infecție virală banală, angine, bronșite... Sunt foarte multe, într-adevăr! Se adresează pacienții la medic, urmează tratamentul... Dacă urmează tratamentul atunci se rezolvă foarte bine, fără complicații majore.

În privința gravității pot să vă spun că diferență mare nu am observat, dar într-adevăr anul acesta sunt mai multe cazuri. Depinde și de timpul de afară, de schimbările frecvente de temperatură”, a precizat medicul.

În această perioadă, virozele şi răcelile sunt frecvente, iar printre cei mai afectați sunt copiii care merg la grădiniță sau la şcoală.

„În grădinițe și școli virozele sunt foarte multe. Nu cred că nu se respectă normele, dar așa este anotimpul anul acesta că infecțiile repede se transmit, iar copiii contactează între ei. Într-adevăr, școlile și grădinițele sunt foarte afectate. În fiecare zi, părinții vin cu copiii la policlinică”, a afirmat medicul.

Simptome și remedii contra răcelii și gripei:

„Dacă boala debutează mai ușor, febra nu este înaltă, nu apar simptome precum dureri de cap, amețeli, dereglări de conștiință, oboseală pronunțată, atunci nu este nevoie nevoie de adresat la medicul de familie. Se pot lua preparate simple, cum este Paracetamolul, cât mai mult lichid, aerisirea camerei – măsuri generale pentru a permite organismului să lupte cu infecția dată.

În cazul în care apar simptome mai severe, cum sunt slăbiciunile pronunțate, durerile de mușchi, durerile de articulații, durere de cap pronunțată, febra peste 39, ori apelăm ambulanța, ori mergem la medicul de familie”, a subliniat doctorul.

Febra mai mare de 38,5 grade Celsius este periculoasă.

„Dacă este febra mai mare de 38,5 trebuie scăzută. Până la 38,5 grade, o putem lăsa, este o febră care stimulează organismul să lupte cu o infecție. Febra trebuie scăzută pentru că poate să se ridice mai mult și să dăuneze organismului în cazul dat”, a spus dr. Necula.

Noul coronavirus (Covid-19) care a alarmat întreaga populație de pe glob, se răspândește treptat prin toate țările, inclusiv în cele apropiate de Republica Moldova. Ucraina și Italia sunt doar două dintre statele afectate recent de acest virus, iar panica și neliniștea s-au instalat și în rândul moldovenilor. 

Medicii de la noi susțin că, deocamdată, nu a fost confirmat niciun caz de Covid-19, dar fiecare persoană trebuie să respecte cele mai importante măsuri de protecție pentru a evita orice risc în acest sens.

„La noi nu sunt cazuri înregistrate oficial. Ar fi bine să nu ajungă, desigur. Dar avem la vecini, la ucraineni. Și în Italia sunt cazuri. Știm că mulți cetățeni moldoveni primesc colete de acolo, rudele lor vin și iată aici trebuie să fim atenți. Trebuie să respectăm niște măsuri generale: să ne spălăm cât mai des pe mâini, persoanele care prezintă simptome (tuse, febră) să fie conștiente și să protejeze persoanele sănătoase, să poarte măști și să se izolele cât de cât. Covid-19 se aseamănă foarte mult cu o infecție virală banală. Cea mai sigură metodă este testarea sângelui. Dacă pacientul este în contact cu cineva de peste hotare sau a fost peste hotare (China, Italia), trebuie să anunțe medicul. Este un factor foarte important”, a încheiat medicul Gheorghe Necula.