Joacă hormonul...

Schimbările imprevizibile de dispoziție, starea de sănătate și depresiile... Deseori acestea au o cauză comună  -  dereglarea hormonală.

Cînd și din ce cauză apar?

Cele mai mari schimbări pe fon hormonal se  produc la femei în perioada pubertății, sarcinii și de încetinire a activității hormonale în prioada menopauzei.

De asemenea, afectează sistemul de reproducere al hormonilor glandei  tiroide, hormonii sexuali masculini, hormoni glandei suprarenale. De nivelul și relațiile lor depinde nu numai activitatea sistemului de reproducere feminin, ciclul menstrual, fertilitatea și nașterea copilului  dar și fondul ei emotional, greutatea, starea pielii.

Tulburările hormonale care apar la diferite niveluri de reglementare ale sistemului reproductiv la femei, de multe ori sunt o încălcare vădită a funcției menstruale, schimbarea stării pielii, creșterea în greutate, modificările dispoziției, dureri la sîn și în parea de jos a abdomenului.

Cauzele acestor schimbări sunt foarte diferite – de la anomalii congenitale transmise genetic  și a abuzului medicamentos pînă la un stilul de viată pasiv -  fumat, stresuri, boli inflamatorii frecvente ale organelor genitale.

Consecințe.

Tulburările pe fon hormonal pot duce la infertilitate, sarcini întrerupte , tumori ale uterului și glandelor mamare.

Preparatele  hormonale dacă sunt administrate strict după indicațiile specialiștilor, atunci sunt nepericuloase. Ele nu schimbă substanțial greutatea. Cauza principală  a creșterii în greutate la femei este lipsa unei culturi, alimentației și stilului de viață fără mișcare.

Efectul  pozitiv asupra dispoziției razelor de soare și nivelului de bronzare  au fost dovedite cu mult timp înainte. Razele  ultraviolete sunt destul de benefice pentru piele doar în cazul în care sunt primite în cantități mici, însă bronzul  are și el un risc crescut ce poate duce la tumori maligne ale pielii.

Creșterea părului facial la femei este o manifestare de hiperandrogenism (cresterea nivelului de hormoni sexuali masculini). Medicamentele  moderne nu provoacă o creștere patologică a părului pe corp.

Pentru a preveni dereglările hormonale din organism este necesară examinarea regulată la specialiști  și colectarea  analizelor necesare. La fel străduiți-vă să evitați  factorii, care pot duce la dereglările decrise mai sus.

Rețineți că încă la primele simptome trebuie să solicitați sfatul medicului și nu trebuie să amînați această problemă, căci ar putea duce la consecințe grave, de asemenea, restabilirea nivelului hormonal  în astfel de cazuri, ar necesita o perioadă mai lungă de timp.

Consecințele: ignorarea dereglărilor hormonale pot cauza: cancer de sân, infertilitate, obezitate, creșterea părului în exces pe corp și la alte schimbări grave și nedorite.