Odată cu nașterea copilului, emoțiile tinerilor părinți abia încep. În mod special mama şi tatăl se îngrijorează cel mai mult, în cazul în care pielea copilului ia o nuanță de galben. Aceasta se numește icter la nou-născuţi, iar cauzele și tratamentul, îl vom discuta astăzi.

Icter la nou-născuţi: cauze şi tratament

Icterul fiziologic la nou-născuţi: cauze

Icterul la bebeluşi - o stare a organismului, atunci când nivelul de bilirubină în sînge este peste normă. Aceasta se depozitează în toate țesuturile, inclusiv ale pielii, a albului ochilor, mucoaselor și care declanșează o anumită culoare - de la lămîie pal până la portocaliu. Motivul apariţiei este destul de simplu. Atunci când copilul este în uter, corpul său trebuie să " lupte " pentru oxigenul din sîngele matern. Prin urmare, la făt se produc o mulțime de celule roşii în sînge şi hemoglobina fetală (o formă specială de fier, inerentă numai copiilor în timpul dezvoltării sub inima mamei). Bilirubina este formată din dezintegrarea eritrocitelor - celulelor roşii din sînge. Este logic că după naștere, persoana nu mai este nevoie de hemoglobina fetală: se dezintegrează pentru a forma acest pigment, care se depune în țesuturi. De aceea, acest proces este destul de normal și fiziologic.

Tratamentul icterului fiziologic la nou-născuţi

Icterul poate să apară în mod normal, în cea de a doua sau a șasea zi după naștere. Mai mult decât atât, el poate persista perioade diferite, în deosebi la copii prematuri și la cei născuţi la termen: la primii- 14 zile, cei de-al doilea - până la 10 zile. Icterul fiziologic deaceeea este şi fiziologic, că nimic rău sau periculos nu promite. Neonatologul din spital, ar trebui să observe, că pielea bebelusului dvs devine treptat normală şi că nuanța icterului " dispare". În formă ușoară, nici o terapie nu este necesară. În cazul în care un copil este letargic, suge rău, doarme tot timpul, atunci există un icter postnatal la nou-nascuţi, care cere tratament, după cum urmează:

1. Tratarea cu carbol ( preparat al carbonului activ), care leagă bilirubina și o elimină din intestine.

2. Tratamentul cu glucoză, care ajută la funcţionarea ficatulului.

3. Fototerapia - terapia de bază, care este o modalitate dovedită de a reduce toxicitatea bilirubinei în caz de icter la nou-născuţi. În acest caz, pielea bebeluşului dvs va fi supusă anumitor raze luminoase. Copilul va sta gol iar de pe suprafaţa pielii se va evapora o mulțime de apă, deaceea este necesar să se bea suplimentar. În plus, în cazul în care aţi fost externaţi din spital, iar pielea lui este încă de culoare gălbuie, faceţi băi de soare. Acesta nu va fi mai rău decât foto-terapia cu o lampă specială!

4. Metoda natural de curățare a organismului de cantitatea crescută de bilirubină din organism - mesele frecvente. Până apare laptele, se recomandă cât mai des posibil de a hrăni copilul cu colostru, care este un laxativ natural, datorită căruia corpul elimină prin meconiu toxinele din organism ( fecalele întâi născutului).

Icter la nou-născuţi: cauze şi tratament

Apariţia icterului de alte tipuri la nou-născuţi: cauze

În afară de icterul fiziologic, la nou-născuți poate apărea o astfel de gălbeneaţă din cauza altor factori:

- Icterul conjugat. Cauza - o încălcare a transformării bilirubinei din organism.

- Icterul obstructiv. Cauza - obstacol ( mecanic), în calea fluxului bilei din vezica biliară în duoden.

- Icterul hemolitic. Acest tip de icter la nou-născuţi se datorează scăderii intense a eretrocitelor.

- Icterul parenchimului sau hepatic. Este datorat bolilor congenitale virale hepatice, cel mai mult - hepatitei. În orice caz, ar trebui să consulte un medic cu experienţă dar cel mai bine ar fi un hepatolog. La fel trebuie să se colecteze sângele copilului, în scopul determinării cauzelor. Numai după aceasta, medicul pediatru poate prescrie un tratament adecvat.

Tratarea icterului patologic neonatal

Terapia oricărui tip patologic al unei boli - individual. În cazul în care copilul dumneavoastră are icter hepatic, el va primi medicamente antivirale. În plus, pentru a putea scăpa de bilirubina "exces", va fi nevoie de o extragere intravenoasă. În cazul în care în calea fluxului bilei există un obstacol (chist, răsucirea conductelor vezicii biliare), aţi putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Desigur orice formă a acestei boli necesită fototerapie. La fel, există aşa zisele "plapume", în care sunt montate lămpile pentru iluminarea copiilor. Prin urmare, învelind copilul într- o astfel de plapumă, îl puteţi şi alăpta. Acest lucru va facilita eliminarea bilirubinei și stabilizarea lactației. Treziți- vă copilul să mănînce, în cazul în care el doarme permanent.

Icterul patologic la nou-născuţi, cere ca tratamentul să aibă loc numai sub supravegherea medicilor, iar rezultatul - nu va avea loc imediat. Totul depinde de forma depistată la copilul dumneavoastră . reţineţi, icterul fiziologic la nou-născuţi - nu este o raritate, în timp ce icterul pathologic se întîlneşte mult mai rar. În medie, tratamentul acestei afecţiuni este de 96 de ore.