Hernia ombilicală - aceasta este una dintre cele mai frecvente patologii întâlnite la nou-născuți. Cel mai des hernia apare ca urmare a unui defect al peretelui abdominal anterior, slăbirea inelului ombilical. Momentul provocator este creșterea prelungită a presiunii intraabdominale din cauza tusei severe, constipației şi plînsului prelungit. Bolile cum ar fi, rahitismul și malnutriția, reducerea tonusului muscular, crează condiții favorabile pentru formarea herniei ombilicale. Hernia apare cel mai frecvent la copiii prematuri.

Hernia ombilicală și metodele de tratament

Atunci când structura peretelui abdominal este normală, ea este formată din următoarele straturi: piele, grăsime subcutanată, aponevroză groasă, muşchi şi peritoneu. Principalele straturi sunt aponevroza și stratul de mușchi, de care depinde formarea herniei sau nu.

Predispunerea la apariția unei hernii, este prezența unui punct slab în stratul musculoaponeurotic. Sub influența presiunii intraabdominale are loc ieşirea din peritoneu prin "canalul hernial". Pe măsură ce crește "sacul hernial" la trecerea pe sub piele, formează proeminențe, care pot fi simțite sau văzute. Adesea hernia se observă atunci cînd se depune un efort fizic sau şezînd în picioare, în poziţia culcat hernia intră în cavitatea abdominală.

Prin urmare, hernia ombilicală este formată din:

• "sacul herniar" - interiorul herniei.

• "conținutul saculaui herniar" - un organism care este în "sacul herniar." Cel mai des este o porţiune a intestinului.

• "ieşiri herniare" - un punct slab în peretele abdominal prin care trece "sacul herniar".

Unul dintre motivele de formare a herniei este slăbiciunea țesutului conjunctiv, care se bazează pe neajunsul de colagen. Acesta, la rândul său, duce la o încălcare a rezistenţei naturale a canalelor care există în organism (canalul inghinal, canalul femural, regiunea ombilicală). După naștere, atunci când pielea s-a vindecat la buric, în interior este încă un gol(inelul ombilical), unde înainte erau vasele de sînge. Bebelușii plâng adesea, burta se încordează și prin spațiul gol al inelului ombilical iese conținutul sacului herniar.

Hernia ombilicală și metodele de tratament

Ce ar trebui să facă părinții, în cazul în care copilul a fost diagnosticat cu hernie ombilicală?

În primul rând, nu vă faceți griji, pentru că în buna dezvoltare a copilului, normalizarea intestinului, activitatea motorie suficient de mare poate să apară în urma autoterapiei herniei ombilicale: peretele abdominal anterior în cele din urmă este întărit și hernia poate dispărea de la sine. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori până la trei ani. În al doilea rând, este necesar de a întări muşchii peretelui abdominal anterior al copilului. Pentru a face acest lucru, vă recomandăm să folosiți serviciile unui maseur profesionist și antrenor de gimnastica pentru copii.

Masajul general, începe cu a 2-a a 3-a săptămînă de viaţă. Tehnicile sunt efectuate ușor și fără dureri, fără a provoca plîns copilului. Înainte de a utiliza tehnicile speciale, hernia neapărat este supusă unei ușoare presiuni cu degetul unei măini, în timp ce cealălaltă mînă efectuează mișcările necesare. În mişcările special efectuate pe muşchii abdominali, intră masarea circulară în sensul acelor de ceasornic pe burtă, cele de întîlnire (de-a lungul intestinului gros). Degetele maseurului cuprind suprafață posterolaterală de la piept și efectuaiază mișcări de întîlnire de sus în jos și în față. Astfel buricul se ascunde în pliurile cutanate.

Sarcinile în cazurile herniei ombilicale congenitale, sunt un efect de restaurare a corpului copilului, întărirea muşchilor abdominali, mai ales a celor direcţi şi oblici, normalizarea neuroreflexului excitabilităţii pentru a preveni presiunea intra-abdominală crescută, menținând dezvoltarea psihomotorie la nivelul corespunzător. Toate exercițiile de gimnastică curativă sunt efectuate numai după reducerea și fixarea unui bandaj pe hernie.

De asemenea, pentru tratamentul ombilical este pe larg utilizată poziția culcat. Copilul se pune pe burtică, ceea ce ajută la eliminarea gazelor şi crește posibilitatea mişcărilor active ale brațelor, picioarelor și trunchiului, previne hernia proeminentă, reduce presiunea intraabdominală.

Părinții trebuie să știe că prezenţa unei hernii poate duce la complicaţii – blocaje, inflamații, leziuni, obstrucţie intestinală mecanică și neoplasm. Blocarea este de obicei cauzată de compresia conținutului de hernie ce se conţine în inelul herniar în timpul ridicării greutăţilor, tusei, etc. Imediat începe umflarea intestinului, volumul corpului reținut creşte, ceea ce face imposibilă repoziționarea și sunt însoțite de dureri abdominale severe, anxietate, și, uneori, chiar vomă. Aceasta duce la dezvoltarea necrozei (gangrena intestinului) și după aceea - peritonita (inflamarea peritoneului). În acest caz, este necesară intervenţia chirurgicală de urgenţă.

Intervenţia nu poate fi evitată, nici cînd hernia are dimensiuni mari şi nici atunci cînd închiderea inelului ombilical și dispariția herniei nu a avut loc la copil pînă la un an. Scopul intervenției chirurgicale – constă în eliminarea unui defect al inelului ombilical. Mica incizie se face deasupra buricului în cutele pielii. Cicatricea postoperatorie este aproape invizibilă. În practica mondială, tratarea herniei se face la vîrsta preşcolară.

Dragi părinți! În cazul în care, copilul dvs se plânge de dureri abdominale, vă recomandăm să consultaţi imediat un medic!