Mulți părinți consideră că formarea unei mușcături corecte la copil este o problemă care trebuie rezolvată atunci când copilul are deja toți dinții permanenți la locul lor. În schimb specialiștii ortodonți știu că, la acea perioadă, situația este deja ieșită de sub control. Desigur, ea poate fi îndreptată, dar nu e mai bine să nu ajungem până acolo? În realitate, grija pentru formarea mușcăturii corecte la copil trebuie să înceapă încă de la naștere.

Formarea mușcăturii corecte la copii

De ce trebuie să avem grijă de formarea unei mușcături corecte?

Există o părere potrivit căreia mușcătura incorectă este doar un defect cosmetic, însă realitatea este alta. De fapt, ea poate cauza apariția și dezvoltarea câtorva boli:

  • Disfuncțiile sistemului digestiv pot fi legate direct de faptul că o mușcătură incorectă nu îi permite copilului să mestece corect alimentele. Dacă nu se iau măsuri urgente, boala trece rapid în formă cronică.
  • Având în vedere că mestecarea alimentelor solicită mușchii faciali, o mușcătură incorectă afectează dezvoltarea acestora și formarea trăsăturilor feței, iar maxilarele se dezvoltă neproporțional. Capul copilului ia o formă incorectă.
  • Nu trebuie să uităm nici de componenta logopedică – o mușcătură incorectă și problemele de pronunțare sunt interdependente.

După cum puteți observa, formarea mușcăturii corecte la copil este foarte importantă pentru sănătatea lui fizică și psihică. Copiii, din păcate, sunt foarte cruzi, iar un micuț „cu defecte” devine deseori o țintă pentru întregul grup social. Este important să observăm la timp problema – deseori rezolvarea ei nu este chiar atât de dificilă pe cât s-ar părea.

Formarea mușcăturii corecte la copii

Formarea mușcăturii corecte la copil: recomandările medicului ortodont

Potrivit părerii specialiștilor, părinții trebuie să aibă grijă de formarea mușcăturii corecte încă din primii ani de viață. Iată câteva recomandări care vă vor ajuta să vă mișcați în direcția corectă:

  • S-a observat că semnele unei mușcături incorecte se manifestă mai rar în cazul copiilor alăptați natural. De regulă, mama are grijă ca micuțul să apuce corect mamelonul și să sugă activ, adică să își dezvolte corect mușchii maxilari.
  • Dacă micuțul dumneavoastră este alăptat artificial, trebuie să urmăriți activitatea lui în timpul suptului. Pentru a-l determina să sugă mai cu forţă, aveți grijă ca orificiul biberonului să nu fie prea mare.
  • Începeți la timp diversificarea alimentației, introducând alimente tari și consistente – acest lucru îl va forța să își folosească mai activ maxilare, stimulând astfel dezvoltarea lor eficientă, corectă și oportună.
  • Este de asemenea important să urmăriți somnul copilului – în perioadele de odihnă, copilul trebuie să fie relaxat, gurița lui – închisă, iar bărbia să nu fie lipită de piept sau împinsă înainte. Dacă micuțul se obișnuiește să respire pe gură, între dinți se formează un spațiu, copilul nu mai poate stânge buzele, iar muşcătura este afectată.
  • Se crede că ordinea și timpul apariției dinților sunt individuale pentru fiecare copil, însă s-a observat că, dacă dinții întârzie să apară, probabilitatea formării unei mușcături incorecte crește.
  • Este importantă și postura copilului. O poziție corectă a corpului în spațiu presupune o postură corectă a capului și un maxilar inferior relaxat. Astfel se formează axa verticală corectă a corpului.

Formarea mușcăturii corecte la copii

Trebuie să ştim că muşcătura incorectă şi consecinţele ei pot fi observate deja la vârsta de jumătate de an. În caz de dubii trebuie să mergeţi imediat la medic, care va evalua profesionist situaţia. Există recomandări care ajută la corectarea muşcăturii în condiţii de casă – câteva exerciţii simple îl vor ajuta pe copil să îşi dezvolte corect maxilarele, dacă nu există alte patologii. Dacă însă problema este mai serioasă, veţi avea nevoie de atenţia sporită a specialistului şi un tratament special. Dar să nu uitaţi că situaţia poate fi îndreptată!

Sursa