mamaplus

Durerile de sân: când sunt normale și în ce cazuri ar trebui să te îngrijoreze?

-
//
28.05.2020

Disconfortul sau sensibilitatea la unul sau ambii sâni este cunoscută sub numele de „mastalgie”. Este normal ca sânii unei femei să se schimbe pe parcursul vieții, iar durerea la sân este normală în anumite etape ale vieții. Există, totuși, o diferență între durerile normale și cele care ar putea indica o problemă mai gravă de sănătate.

Când sunt normale durerile de sân?

Femeile pot suferi dureri de sân în timpul pubertății, menstruației, sindromului premenstrual, sarcinii, menopauzei și după naștere. Durerea de sân resimțită în aceste perioade este considerată normală.

Durerea de sân asociată cu perioadele menstruale, în mod normal, dispare de la sine. Unele umflături și sensibilitatea sunt, de asemenea, normale înainte sau în timpul fluctuațiilor hormonale care apar în timpul menstruației.

Modificările fibrochistice ale sânului pot provoca, de asemenea, dureri. Sânii fibrochistici prezintă chisturi, iar simptomele tind să se accentueze mai ales înainte de menstruație.

Unele femei au dureri de sân în timpul alăptării. Acestea se pot manifesta atunci când sânii se umflă cu lapte sau apar alte complicații din cauza alăptării (angorjare, mastită).

Alți factori care pot contribui la durerile de sân includ dimensiunea sânului, dieta, fumatul, intervențiile chirurgicale la sân și anumite medicamente (antidepresivele, terapia cu hormoni, antibioticele și medicamentele pentru bolile de inimă).

Care este momentul când să te adresezi medicului?

Medicului i te poți adresa ori de câte ori te îngrijorează ceva cu privire la sănătatea sânilor tăi. Este de preferat să ți se spună că e vorba despre o durere absolut normală, că te-ai stresat fără motiv, decât să ajungi în cabinetul lui când problema – cât se poate de serioasă – este într-un stadiu avansat. Dar dacă ai dureri severe de sân care nu dispar și nu par a fi legate de perioada menstrei, este chiar recomandat să iei legătura cât mai rapid cu un medic. Acest lucru este valabil mai ales dacă te confrunți și cu alte simptome noi și neobișnuite, cum ar fi un nodul, mărirea ganglionilor, scurgeri mamelonare incolore sau hemoragice, iritație, sân umflat, înroșit, piele a sânului încrețită sau apariția unei cruste, piele cu aspect de coajă de portocală sau retragerea mamelonului spre interior.

Deși sunt extrem de rare, durerile de sân atunci când sunt combinate cu alte simptome pot fi un indiciu al cancerului mamar inflamator, o formă rară și rapidă a bolii. O altă formă de cancer de sân, cum ar fi carcinomul chistic adenoid, poate provoca, de asemenea, dureri la sân. Dar și acesta este tot o formă rară de cancer de sân. De reținut este faptul că durerea de sân nu înseamnă cancer dacă nu este asociată cu unul dintre simptomele mai sus enumerate.

Cancerul este uneori asimptomatic

ATENȚIE! Cancerul de sân nu prezintă întotdeauna simptome! Este posibil ca o femeie să aibă cancer de sân fără să știe. Acesta este motivul pentru care screeningul este atât de important în prevenirea acestei boli. Autopalparea lunară a sânilor și efectuarea unei mamografii anuale după împlinirea vârstei de 40 de ani pot fi salvatoare!