mamaplus

Dormi cu lumina aprinsă? Acest lucru crește riscul de boli cardiovasculare fatale

0
//
05.11.2019

Lumina slabă provenită de la Lună sau de la lămpile din stradă este dăunătoare, în timp ce expunerea la lumină puternică în timpul somnului poate creşte riscul de boli cardiovasculare fatale, atrag atenția specialiştii.

Medicii din Japonia susțin că lumina de veghe din dormitor este mai dăunătoare decât ne-am putea închipui, scrie dailymail.co.uk. În acest fel, creşte riscul de deces din pricina bolilor de inimă şi a atacului vascular-cerebral.

Aceştia mai spun că şi nivelurile scăzute de luminozitate provenite de la Lună sau de la lămpile din stradă care pătrund în dormitor pot fi suficiente pentru a ne face rău.

Nivelurile înalte de poluare luminoasă au dus la o creştere a aterosclerozei în cazul a 1.000 de persoane, bărbați şi femei, care au făcut parte dintr-un studiu desfăşurat pe durata a trei ani.

Una dintre teorii este aceea că lumina filtrată de pleoape reduce producția de melatonină, hormon responsabil de scăderea tensiunii arteriale şi a inflamațiilor din corp.

„Am găsit o asociere clară şi semnificativă între intensitatea luminii din dormitor pe timpul nopții şi progresul aterosclerozei, independent de factorii de risc cunoscuți, inclusiv vârsta, obezitatea, fumatul, statusul economic, hipertensiunea şi diabetul”, a explicat Kenji Obayashi, coautorul raportului, care a fost publicat în revista ştiințifică „Environment International“.