Viitoare mămici trebuie să se asigure că dieta pe care o urmează le oferă nutrienţii necesari şi energia de care au nevoie pentru ca bebeluşii să se dezvolte corespunzător.

mamaplus

Potrivit site-ului csid.ro (Ce se întâmplă Doctore?), pentru o sarcina sănătoasă, regimul alimentar trebuie să fie echilibrat și nutritiv. Mai exact, să conțină cantitatea potrivită de proteine, carbohidrați, grăsimi, fructe și legume.

Dieta în sarcină: alimente pe care să le consumi

Produse lactate. 

În timpul sarcinii este nevoie să consumi extra proteină şi calciu pentru că fătul să crească corespunzător. Produsele lactate conţin două tipuri de proteine de calitate: cazeină şi zer. 

mamaplus

Cartofi dulci. Cartofii dulci sunt bogaţi în beta-caroten, un compus care se transformă în vitamina A în corp. Vitamina A este esenţială pentru creşterea şi diferenţierea celulelor şi ţesuturilor, aspect extrem de important în dezvoltarea sănătoasă a fătului. În general, femeile sunt sfătuite ca în timpul sarcinii să crească consumul de vitamina A cu 10% până la 40%.

Somon. Somonul este un peşte bogat în acizi graşi omega-3, esenţiali în dieta din timpul sarcinii. Multe persoane, inclusiv femeile însărcinate nu consumă suficientă omega-3. Se pare că fructele de mare consumate în cantităţi mari ajută la dezvoltarea creierului şi ochilor fătului. Cu toate astea, femeile însărcinate trebuie să se limiteze la un consum de două porţii pe săptămână, din cauza mercurului care se regăseșe în carnea don pește. Somonul este una dintre puţinele surse naturale de vitamina D care lipseşte deseori din dietă.

mamaplus

Ouă. Un ou mare are 77 de calorii, din proteine de calitate şi grăsimi. De asemenea, este bogat în vitamine şi minerale, fiind totodată şi o sursă ideală de colină, esenţială pentru procesul de dezvoltare a creierului.

Broccoli şi verdeţuri. Broccoli şi legumele verzi precum spanacul şi salata kale conţin numeroşi nutrienţi esenţiali pentru femeile însărcinate.

mamaplus

Carne slabă. Carnea de vită, porc sau pui sunt surse excelente de proteină. Mai mult, carnea de vită şi cea de porc sunt bogate în fier, colină şi alte vitamine B necesare femeilor însărcinate. 

Fructe de pădure. Fructele de pădure sunt bogate în apă, carbohidraţi sănătoşi, vitamina C, fibre şi antioxidanţi. În general, conţin mari cantităţi de vitamina C care ajută corpul să absoarbă fierul.

 

mamaplus

Avocado. Deşi conţine acizi graşi mononesaturaţi, avocado este un fruct bogat în fibre, vitamina B (în special acid folic), vitamina K, potasiu, cupru, vitamina E şi vitamina C, fiind o alegere ideală pentru femeile însărcinate.

Fructe uscate. În general, fructele uscate sunt bogate în calorii, fibre şi multe alte vitamine şi minerale. O porţie de fructe uscate poate conţine necesarul zilnic recomandat de acid folic, fier şi potasiu. De exemplu, prunele uscate sunt  bogate în fibre, potasiu, vitamina K şi sorbitol, laxativ natural care ajută la combaterea constipaţiei. 

mamaplus

Apă. În timpul sarcinii, cantitatea de sânge din corp creşte cu 1,5 litri, iar din acest motiv hidratarea este imperios necesară. Simptomele deshidratării includ durerile de cap, anxietatea, oboseala, proasta dispoziţie şi afectarea memoriei. Mai mult, creşterea cantităţii de apă pe care o consumi ajută la evitarea constipaţiei şi reduce riscul infecţiilor tractului urinar, extrem de comune în timpul sarcinii.

mamaplus

Dieta în sarcină: alimente pe care să le eviţi

  • Anumite tipuri de peşte- peşte spadă, carne de rechin;
  • Carnea crudă sau parţial crudă, scoicile- există riscul contaminării cu bacterii care duc la toxinfecţie alimentară. Anumite bacterii pot pătrunde în placentă şi pot afecta fătul.
  • Ouă crude- în special mâncarea raw trebuie evitată. Ouăle trebuie gătite pentru a evita infecția cu Salmonella. 
  • Cofeină- limita ar trebui să fie de 200mg de cofeină pe zi.
  • Fructe şi legume nespălate corespunzător- pot conţine numeroase bacterii care pot afecta fătul.
  • Lapte nepasteurizat, brânză- cresc riscul infecţiilor bacteriene.
  • Alcool
  • Alimente procesate.