Amigdalita este o afecțiune frecvent întâlnită la copii, până la vârsta pubertății. În limbajul medical, acești polipi se numesc vegetații adenoide și se pot declanșa la copiii care ating vârsta de 13-15 ani. Polipii sunt, de fapt, un țesut aflat în spatele nasului. Până la pubertate, acest țesut are un rol imunitar și ajută la formarea anticorpilor.

Simptome polipi:

  • copilul răcește foarte des în decursul unui an;
  • secreții prezente mereu în nas;
  • vorbesc pe nas;
  • întâmpină dificultăți de respirație noaptea (respiră cu gura deschisă).

Apariția polipilor este frecventă în rândul copiilor, însă uneori, polipii pot determina și complicații grave pentru copil: otita seroasă (copilul nu aude bine), dureri de cap, tuse puternică și deasă (larino-traheo-bronșită).

Respirația deficitară duce la o oxigenare superficială a creierului copilului. Acesta va pierde din energie și nu va putea fi la fel de atent la școală.

Uneori, medicul va sugera un tratament. În cazul simptomelor mai grave, precum cele de mai sus, este recomandată o operație de înlăturare a polipilor. În multe cazuri, este necesară efectuarea unei a doua intervenții, pentru a preveni riscul de apariție a unor complicații severe.

Operația de polipi se face cu anestezie generală și este una dintre cele mai simple operații în ORL. Recuperarea postoperatorie este rapidă, iar copilul poate pleca acasă chiar în aceeași zi.

Un lucru important de ținut minte despre polipi și amigdalite este faptul că ambele au rol imunitar. Astfel, cu fiecare criză de polipi și amigdalite, copilul câștigă un plus de imunitate, până la un anumit punct.

Simptome amigdalită:

  • dureri puternice în gât;
  • copilul face febră;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • puroi sau depozite albicioase în jurul amigdalelor.

Această operație este recomandată să aibă loc abia după vârsta pubertății. Acest lucru are legătură cu rolul imunitar pe care îl au amigdalele.

Chiar dacă copilul face 2-3 episoade de amigdalită pe an, este absolut normal acest lucru. În plus, la copilul până la vârsta de 12-13 ani, volumul amigdalelor palatine este oricum mai mare.

Există, însă, și excepții. O operație de amigdale poate fi efectuată și înaintea pubertății atunci când a fost pus diagnosticul de amigdalită cronică hipertrofică.

În aceste cazuri, amigdalele sunt mult prea mari, cauzează dificultăți de respirație si de deglutiție.