Sughiţul la nou-născuţi, în special dacă este prelungit sau frecvent, stârneşte deseori îngrijorarea părinţilor, deşi copilului el nu produce un disconfort tare. Cu toate acestea, pentru a linişti mămicile superprotective, vom încerca să înţelegem de ce nou-născutul sughiţă şi în ce cazuri trebuie totuşi să ne adresăm la medic.

De ce sughiţă nou-născutul: 5 cauze pe care trebuie să le ştiţi

Mecanismul sughiţului la orice vârstă constă în contracția bruscă și convulsivă a diafragmei (organ muscular-tendinos care separă toracele de abdomen și care participă la respirație), însoțită de un sunet nearticulat, cauzată de trecerea aerului prin glotă. Spre deosebire de reflexul vomitiv, care reprezintă o manifestare a „antiperistalticii” stomacului şi are deseori cauze alimentare, sughiţul este un fenomen nervos, reflex, nelegat direct de hrană. Deşi unele greşeli în alimentarea copilului îl pot cauza.

Cauzele sughiţului la nou-născuţi

1. Supraalimentarea. Atunci când pereţii întinşi ai stomacului apasă asupra diafragmei, poate apărea setea, iar înghiţirea aerului apare tocmai din cauza unei găuri prea mari în tetină sau a înghiţirii cu poftă, dar şi din cauza disfuncţiei unor anumiţi centri nervoşi, de exemplu la hipoxia creierului în timpul naşterii sau pe durata sarcinii. Prin urmare, este vorba despre un fel de nevroză.

2. Suprarăcirea şi colicele la nou-născut. Nou-născutul sughiţă deseori din cauza faptului că a îngheţat sau din cauza balonării intestinale – mecanismul este acelaşi ca şi în cazul stomacului prea plin – pereţii întinşi ai intestinului apasă, prin stomac, asupra diafragmei.

3. Stresul. Sughiţul la nou-născuţi poate apărea şi ca urmare a unui stres – vizita unei persoane necunoscute, lumina prea intensă, un sunet prea puternic – toate acestea pot fi considerate manifestări nevrotice, deşi se pot întâmpla şi la copiii sănătoşi, dar cu un sistem nervos prea sensibil.

4. Helmintiaza. Şi helminţii pot provoca sughiţul, dar în acest caz este vorba totuşi nu de nou-născuţi, ci de copii mai măricei.

De ce sughiţă nou-născutul: 5 cauze pe care trebuie să le ştiţi

Nou-născutul sughiţă: ce să facem

Dacă sughiţul la nou-născut nu este un fenomen permanent şi frecvent, cauza poate fi depistată şi înlăturată de sine stătător.

✓ În caz de suprarăcire – mutaţi copilul într-o încăpere caldă şi daţi-i imediat de mâncare, chiar dacă nu este ora mesei. Daţi-i apă şi, de regulă, sughiţul dispare imediat.

✓ Dacă micuţul suge prea activ – faceţi pauze în timpul mesei, luându-l puţin de la sân sau ridicându-l în poziţie verticală, pentru a lăsa să iasă aerul din stomăcel. Acelaşi sfat este valabil pentru alăptarea artificială: nu faceţi o gaură prea mare în tetină. Desigur, parcă am vrea ca micuţul să termine mai repede masa, însă pentru el acest lucru este absolut dăunător. După ce a mâncat, copilul trebuie ţinut puţin în poziţie verticală – astfel puteţi evita nu doar sughiţul, ci şi regurgitarea – o problemă destul de frecventă a nou-născuţilor.

✓ Dacă sughiţul are caracter nevrotic, este legat de encefalopatie sau altă patologie, aceste dereglări pot fi depistate de către medicul neurolog sau alţi specialişti, care vor prescrie tratamentul necesar.

✓ Dacă micuţul reacţionează prin sughiţ la stimuli emoţionali, toate situaţiile stresante pentru nou-născut trebuie excluse sau reduse la minimum. Încercaţi să renunţaţi pentru un timp la oaspeţii prea gălăgioşi, muzica tare şi alte fenomene iritante.

✓ Dacă sughiţul la nou-născut este permanent, micuţul trebuie dus de urgenţă la medic – aceasta poate fi o manifestare atât a pneumoniei, cât şi a unei afecţiuni grave a sistemului nervos central, care nu poate fi tratată doar prin linişte în casă – un astfel de copil necesită tratament îndelungat şi constant, îngrijire corespunzătoare, iar uneori chiar şi spitalizare.

De ce sughiţă nou-născutul: 5 cauze pe care trebuie să le ştiţi

Sursa