De ce scrâșnesc copiii din dinți. Cum să-i dezobișnuim de această deprindere

De ce scrâșnesc copiii din dinți. Cum să-i dezobișnuim de această deprindere

-
//
12.07.2016

Strângerea de către micuț a dinților  și scoaterea unui scrâșnet neplăcut se numește bruxism. Acesta se manifestă mai ales la copiii preșcolari: în cazul copiilor mai mari se manifestă mai rar. Bineînțeles că părinții vor să știe cauzele și soluțiile acestei probleme.

De ce scrâșnesc copiii din dinți. Cum să-i dezobișnuim de această deprindere

Cauzele scrâșnitului

Una dintre cauzele scrâșnitului din dinți poate fi apariția dinților de lapte. Acest proces este atât de dureros, încât determină agitația și plânsetul copilului: el face tot posibilul ca să scape de senzațiile neplăcute și mâncărimea gingiilor. În această perioadă el pune în gură tot ce găsește și scrâșnește din maxilar. Dacă scrâșnetul se manifestă prin somn, poate fi vorba despre un efort muscular redus în timpul zilei. Medicii recomandă în acest caz hrana solidă pentru stimularea mușchilor – covrigei, morcov, măr etc.

Copilul crește, începe formarea caracterului și se poate întâmpla ca prin scrâșnet să-și manifeste anumite nemulțumiri. Această acțiune  este rezultatul supraexcitării sistemului nervos: copilul la această vârstă este foarte sensibil. Un impact deosebit pot avea asupra acestuia evenimentele cotidiene, de exemplu mersul în ospeție,  un eveniment  la care participă mai mulți invitați etc. Jocurile prea dinamice înainte de somn, de asemenea, pot avea efecte neplăcute.

De ce scrâșnesc copiii din dinți? Înțărcatul sau trecerea la hrana obișnuită poate constitui  un factor stresant pentru copil. Mediul domestic nefavorabil, cearta sistematică dintre părinți, lipsa atenției mamei se răsfrâng negativ asupra stării emoționale a copilului și acesta va începe să scrâșnească. Bruxismul deseori apare pe fundalul altor afecțiuni, legate de sistemul respirator.  Adenoizii, polipii și sinusitele pot determina bruxismul.

Există factori care induc acest obicei. Poate fi vorba despre insuficiență de calciu în organism, precum și de paraziți – helmenți. În organismul copilului de până la un an desigur că nu pot exisa helmenți, dacă sunt respectate regulile igienice, aceștia apar doar la cei mai mari. Mușcatul incorect poate fi o altă cauză a scrâșnetului.

De ce scrâșnesc copiii din dinți. Cum să-i dezobișnuim de această deprindere

Ce trebuie să facem

În primul rând, nu trebuie să vă alertați, ci să atrageți atenția la frecvența acceselor. Dacă micuțul scrâșnește din dinți ziua doar periodic și scrășnetul durează mai puțin de 10 secunde, nu trebuie să vă faceți griji: acest obicei va dispărea de la sine.  

În al doilea rând, trebuie să țineți cont de vârsta copilului, în primele luni de viață, după cum am mai menționat, există mai mulți factori care pot provoca bruxismul. Iar dacă icuțul scrâșnește  prin somn și scrâșnetul durează mai mult de jumătate de oră, părinții trebuie să apeleze la ajutorul unui specialist. Problema e mai complicată dacă bruxismul se manifestă atât noaptea, cât și ziua.

Tratamentul

Cauzele pot fi determinate de către medicul stomatolog sau  neurolog. Chiar dacă motivul constă în factori emoționali, consultația stomatologului oricum este bine-venită: acesta poate recomanda copilului cape individale, pentru a proteja dinții și a țesuturilor dentare. De asemenea,  poate recomanda suporturi protectoare.

Dacă micuțul scrâșnește prin somn, medicul îi poate prescrie un curs de vitamine. Foarte eficiente sunt calciul, magneziul și vitaminele din grupa B, datorită cărora acesta se va simți mai bine și va fi mult mai calm. De asemenea, e important să-i asigurați copilului un climat psihologic favorabil, în special seara. Desenele animate pot fi înlocuite cu lectura unei cărți. Îi puteți pune o muzică clasică calmă sau pur și simplu să discutați.

De ce scrâșnesc copiii din dinți. Cum să-i dezobișnuim de această deprindere

Copiii hipersensibili au nevoie de un regim special. Părinții trebuie să aibă grijă ca atât mesele, cât și somnul de la amiază să aibă loc la aceeași oră. Trebuie să evitați locurile aglomerate, dacă pe copil îl deranjează zgomotul. Culcați copilul mai devreme și rămâneți lângă el până adoarme. Aceste măsuri trebuie să asigure rezultate îmbucurătoare. 

Sursa